ELKRISEN

Bornholm utan ström efter "fel på havskabeln"

Hela Bornholm är sedan i morse utan ström. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Danmark (TT-Ritzau)

Hela den danska ön Bornholm blev på måndagsmorgonen strömlös efter ett fel på kabeln på havsbotten. Orsaken till felet är okänt. Vid halv tio-tiden fick delar av ön strömmen tillbaka, tack vare lokal elproduktion på ön.

Strömmen till hela ön bröts strax innan 8 efter ett fel på kabeln som förbinder ön med svenska fastlandet. Direkt efter larmet förbereddes för insatser av det lokala Bornholms Energi og Forsyning (Beof).

– Vi är i gång med att starta upp vår beredskap, så att vi är redo om det blir nödvändigt, säger Klaus Vesløv på Beof.

Elnätsägaren Trefor Elnet Øst bekräftar att avbrottet gällde hela ön, men att ungefär en tredjedel av ön fått elen tillbaka vid 9.30, tack vare elproduktion på ön. Felet på kabeln kvarstår. Enligt en prognos bör hela ön ha fått strömmen tillbaka vid 12.

Trefors presschef Anya Palm vill inte spekulera om orsaken till avbrottet, utan det beskrivs bara som "en havskabel som drabbats av ett fel".

– Vi är på det klara med att det varit aktivitet kring Bornholm de senaste veckorna, så det är viktigt att säga att vi inte vet än vad som skett nu. Det finns ingen anledning att spekulera. Det rör sig troligen om ett helt vanligt strömavbrott, säger Anya Palm på Trefor.

Det misstänkta sabotaget mot gasledningen Nord Stream ägde rum inte långt ifrån Bornholm.