DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Hultqvist: Kan bli ett mer spänt läge

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnar för en ny, mer spänd situation när Ryssland står i begrepp att illegalt annektera delar av östra Ukraina. Ryssland kan snart hävda att kriget sker på rysk mark.

– Då använder man det för att trappa upp och eskalera de olika krigsaktiviteterna man bedriver. Så vi kan gå mot ett mer spänt läge och en hårdare situation, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

I sammanhanget har Rysslands president Vladimir Putin också uttalat ett kärnvapenhot på nytt. Hultqvist säger att det brutala språkbruket även innefattar kemiska vapen och att man inte kan utesluta olika scenarier.

Vad gäller det troliga sabotaget på Nord Stream-ledningarna påtalar Hultqvist att den danska och svenska marinen samt stridsflyg från länderna bevakar situationen.

Han delar Säpos bedömning om att hotbilden mot Sverige är breddad och fördjupad. Myndigheter har bland annat vidtagit säkerhetshöjande åtgärder vid svenska kärnkraftverk.

– Det här är något vi tar på största allvar. Man måste bredda synsättet ifrån att bara koncentrera sig på de här läckagen nu till ett bredare perspektiv. Vi är inne i en ny fas i utvecklingen, säger Hultqvist.

Niklas Svahn/TT