DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Grönt ljus för kontroversiell gruva

En bit vanadin. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Ekonomi (TT)

Mark- och miljödomstolen ger nu grönt ljus till vanadinbrytning i Bricka i Hudiksvalls kommun. Projektet har tidigare mötts av kraftig kritik från boende i området med oro för bland annat dricksvattnet.

Redan 2015 ansökte företaget Svenska vanadin om att få starta en gruvverksamhet men fick då nej i Mark- och miljödomstolen då underlaget ansågs för undermåligt.

Sju år senare blir det nu klartecken.

"Domstolen har gjort bedömningen att det underlagsmaterial som tagits fram är tillräckligt för att verksamhetens miljöpåverkan ska kunna bedömas och har godkänt miljökonsekvensbeskrivningen", skriver Mark- och miljödomstolen i ett pressmeddelande.

Frågan har dock varit kontroversiell och ett stort antal privatpersoner liksom föreningar har motsatt sig projektet. Förutom att det enligt dem ska ge konsekvenser för miljö och djurliv finns farhågor för att det lokala vattnet inte ska kunna bli drickbart.

– Jag förstår deras oro, men jag tror att det bygger på felaktig information. Vi har gjort omfattande tester och vi vet precis vad berget innehåller, kommenterade styrelseledamoten Christer Holmgren till SVT för ett år sedan.

Just grundämnet vanadin har seglat upp som extremt eftertraktat efter kriget i Ukraina och sanktioner mot Ryssland. Ryssland i är i vanliga fall stor exportör av grundämnet, som används ihop med krom i verktyg men framförallt i flödesbatterier och för att jämna ut energiproduktionen i vind- och solkraft.

Tobias Österberg/TT