DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Nytt tyskt inflationsrekord

Europeiska centralbanken (ECB) väntas slå till med en stor räntehöjning nästa vecka för att stävja den ovanligt höga inflationen. Arkivbild Bild: Michael Probst AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Snabbt stigande energi- och livsmedelspriser tryckte upp inflationen i Tyskland till ett nytt rekord på 8,8 procent i augusti, visar en preliminär beräkning från landets statistikmyndighet.

Det kan jämföras med 8,5 procent i juli.

Inflationsökningen låg i linje med förväntningarna, enligt en enkät gjord av Bloomberg.

Den rekordhöga inflationen i EU:s största ekonomi ökar trycket på Europeiska centralbanken (ECB) att strama åt med en ovanligt stor räntehöjning på sitt möte nästa vecka.

Högre priser på energi och livsmedel låg bakom inflationslyftet, enligt Tysklands statistikmyndighet – även om stödåtgärder som bränslerabatter och ultrabilliga tågresor bromsade prisökningarna något.

Många bedömare räknar med att Tysklands inflation fortsätter uppåt när stödåtgärderna fasas ut i närtid och Tysklands centralbank, Bundesbank, räknar med omkring 10 procent i inflation mot slutet av året.

ECB väntas göra en så kallad dubbelhöjning av styrräntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) den 8 september. Men det finns de som tror det kan bli en trippelhöjning på 75 punkter efter det att USA:s centralbank höjt räntan oväntat mycket under sommaren.