STORMAKTEN KINA

Kina storsatsar på kolkraft för att sätta fart på ekonomin

Kina satsar stort på kolkraft för att hindra strömavbrott och sätta fart på ekonomin. Detta står i kontrast till ambitiösa löften om att minska på landets massiva koldioxidutsläpp, skriver DN.

Kina är långt i från det enda landet som har tvingats tänka om i klimatpolitiken i ett förändrat energilandskap. Men sett till Kinas storlek lämnar fortsatt kolkraft ett större avtryck.

Bara de nya kolkraftverken ger sex gånger så stor kapacitet som Tysklands redan befintliga kolkraft. Sett till den senaste torkan i landet är sannolikheten stor för att satsningen på kolkraft kommer att accelerera ytterligare, bedömer Kinakännaren Karl Hallding, tidigare vid Stockholm Environment Institute, i dag som chefsanalytiker vid verket för innovationssystem, Vinnova.

Trivium, ett bolag som bevakar och analyserar utvecklingen i Kina, varnar för att beroendet av kol snart gör det omöjligt för framtida ledare att rulla tillbaka utvecklingen och toppa koldioxidutsläppen före 2030. Karl Hallding ser också utmaningar framöver

– Bygger man kolkraftverk fram till år 2029 är väl inte tanken att man sedan ska lägga ned dem omedelbart? säger Karl Hallding.

Dagens Nyheter: Här är världens största satsning på kolkraft