KRIGET I UKRAINA

Ukrainskt kärnkraftverk tillbaka på elnätet

Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina. Arkivbild. Bild: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Ukraina (TT)

Det ryskkontrollerade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina är återigen kopplat till elnätet sedan det varit frånkopplat under torsdagen, uppger ukrainska myndigheter.

Ukrainas president Volodymyr Zeleskyj skriver på Telegram att strömmen bröts till följd av rysk beskjutning.

Ukrainska myndigheter uppger till Internationella atomenergiorganet (IAEA) att kärnkraftverket vid två tillfällen under torsdagen tappat kontakt med elnätet, men att kontakten senare återställdes. Ukraina uppger även att kärnkraftverket under avbrottet hade en fungerande ledning till ett närliggande värmekraftverk som kan förse det med reservkraft vid behov, skriver IAEA i ett pressmeddelande.

Ukrainska myndigheter uppger vidare att kärnkraftverkets reaktorer kopplades bort från elnätet i samband med det första strömavbrottet, och att deras nödsystem aktiverades. Reaktorerna var fortsatt frånkopplade även efter det att kärnkraftverkets anslutning till elnätet återupptogs, enligt IAEA.

"Det finns ingen tillgänglig information om den direkta orsaken till strömavbrotten", skriver IAEA.

"Världen måste förstå"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver i ett uttalande på meddelandetjänsten Telegram att den sista fungerande kraftledningen från kärnkraftverket skadades av rysk beskjutning.

"Dieselgeneratorer aktiverades omedelbart för att ge elektricitet till kraftverket, för att stödja det efter avstängningen. Världen måste förstå vilket hot detta utgör: om dieselgeneratorerna inte startade, om de automatiska systemen inte fungerade och personalen inte kunde göra sitt jobb efter strömavbrottet, då skulle vi redan tvingas hantera konsekvenserna av en kärnkraftsolycka", skriver Zelenskyj.

Operatören Energoatom uppgav tidigare under torsdagen att kontakten med elnätet bröts till följd av bränder vid värmekraftverket.

Reservkraft startar automatiskt

Jan Hanberg, enhetschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att kärnkraftverkets reservkraft startar automatiskt vid behov.

– Reservkraften är ju dieselgeneratorer. Det finns ett antal dieselgeneratorer för varje verk. De startar och förser de nödvändiga säkerhetsfunktioner med el, säger Hanberg.

TT: Vad händer om reservkraften tar slut?

– Då går man in i ett Fukushimaliknande förlopp. Att kylningen försvinner och man går mot härdsmälta om man inte lyckas återupprätta kylningen igen. Det kan ju vara genom att man lyckas ansluta till yttre nät eller på annat sätt får till annan reservkraft.

Kontrolleras av Ryssland

Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk och kontrolleras av Ryssland sedan inledningen av kriget. Ukraina anklagar Ryssland för att ha erövrat kärnkraftverket för att förse den annekterade Krimhalvön med elektricitet.

Under de senaste veckorna har strider pågått i närheten av det ryskkontrollerade kärnkraftverket, något som har fått bland annat FN att varna för en katastrof.

Anläggningen är byggd enligt den relativt moderna sovjetiska designen VVER-1000. Reaktorerna är inbyggda i ett robust skal av närmare två meter tjock betong samt ett flera centimeter tjockt lager stål.

De ska kunna stå emot inte bara naturkatastrofer utan även flygangrepp. Efter terrorattackerna i USA i september 2001 testades konstruktionen även framgångsrikt mot att träffas av ett passagerarflygplan.

Erik Widmark/TT

Fredrik Gunér/TT

Fakta

Kärnkraftverket Zaporizjzja ligger i regionen med samma namn i sydöstra Ukraina. Anläggningen ligger intill staden Enerhodar vid floden Dnepr.

Kärnkraftverket är det största i Europa och består av sex tryckvattenreaktorer, med kapacitet att producera el för fyra miljoner ukrainska hushåll.

Reaktorerna togs i bruk mellan 1984 och 1995.

Före kriget producerade anläggningen omkring en femtedel av Ukrainas el.

Källa: AFP