CORONAVACCINERINGEN

Nu ska svenskarnas covidantikroppar mätas

I slutet av september genomför Folkhälsomyndigheten den tionde undersökningen av hur många svenskar som har antikroppar mot sars-cov-2 eller har en pågående covidinfektion. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Corona (TT)

I dagarna bjuder Folkhälsomyndigheten in 7 000 svenskar till att ta prov för att få koll på hur många som har en pågående covidinfektion eller antikroppar mot viruset.

Det är den tionde nationella undersökningen som Folkhälsomyndigheten genomför sedan pandemins början och syftet är att få en bild av hur många som är smittade just nu. Dessutom kommer det att ge en bild av hur många som har antikroppar efter att ha haft infektion eller vaccinerat sig.

De som tackar ja kommer att få ett kit hemskickat i slutet av september för att ta prover i näsa och svalg samt ta ett blodprov genom stick i fingret. De som bjuds in väljs ut slumpmässigt och det går inte att själv anmäla sig.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer proverna att analyseras i början av oktober och resultaten kan preliminärt väntas i november.

Den senaste undersökningen gjordes i mars i år. Den visade att 1,4 procent av befolkningen var infekterade med sars-cov-2 och att cirka 93 procent hade antikroppar mot viruset.

Petra Hedbom/TT