DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Turkiet: Nytt möte med Sverige och Finland

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu skakar hand med Sveriges statsminister Magdalena Andersson efter överenskommelsen i juni. Arkivbild. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Nato (TT)

Turkiet, Sverige och Finland väntas mötas för nya samtal den 26 augusti, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, rapporterar den oberoende turkiska tidningen Ahval.

Efter ländernas gemensamma Nato-ansökan har Turkiet ställt krav på både Sverige och Finland för att ratificera ländernas anslutningsprotokoll. Bland annat kräver Turkiet att länderna utlämnar ett antal påstådda terrorister.

I slutet av juni skrev Turkiet, Sverige och Finland under en överenskommelse som bland annat innebär att Sverige och Finland lovar att inte stötta de kurdiska rörelserna YPG/PYD eller Gülenrörelsen.

Svenska UD har tidigare bekräftat att nya samtal mellan länderna ska äga rum i augusti, som en följd av överenskommelsen.

Under torsdagen beslutade den svenska regeringen att utlämna en turkisk medborgare som enligt SVT figurerat på den lista över personer som Turkiet vill se utlämnade.

Den turkiske utrikesministern upprepade under torsdagen sina uttalanden om att Turkiet inte har sett några konkreta åtgärder från Sverige och Finland angående utlämningen av påstådda terrorister, enligt den regeringstrogna kanalen TRT Haber.