DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Stor brittisk räntehöjning – recession väntar

Storbritanniens centralbankschef Andrew Bailey, som var en av åtta som röstade för en dubbelhöjning. Endast en ledamot i centralbanken var emot. Arkivbild. Bild: Stefan Rousseau/AP/TT

Ekonomi (TT)

Bank of England höjer räntan med 50 punkter – den största höjningen sedan 1995. De nya styrräntan blir därmed 1,75 procent.

Storbritannien väntas även att gå in i recession senare i år.

Höjningen var väntad. Enligt analytiker tillfrågade av Bloomberg trodde 80 procent på en dubbelhöjning.

Samtidigt ger centralbanken en dyster prognos för framtiden.

"Storbritannien väntas gå in i en recession från och med det fjärde kvartalet i år", skriver den i en tillhörande rapport.

Hushållens reala inkomster beräknas falla kraftigt både i år och 2023, och konsumtionstillväxten blir negativ.

Bank of England har kontinuerligt höjt räntan med 25 punkter flera gånger sedan december förra året.

Missbedömningar

Storbritanniens inflation var i juni 9,1 procent – den högsta nivån på mer än 40 år. Landets centralbank meddelade då att den räknar med en inflation över 9 procent de närmaste månaderna och så mycket som runt 11 procent i oktober.

Centralbanken ger nu en ny inflationsprognos på 13 procent i det fjärde kvartalet. De tror sedan att inflation blir kvar på höga nivåer genom 2023, innan den går tillbaka till målet på 2 procent året efter.

Men centralbanken har flera gånger tidigare missbedömt i sina inflationsprognoser. I februari spåddes en inflation på runt 7 procent för juni i år, och i början av förra året var prognosen att dagens inflation skulle ligga på ungefär 2 procent.

Tidigare under onsdagen presenterade Storbritannien sina PMI-siffror för byggsektorn under juli, där det framgick att den för första gången på mer än än ett och ett halvt år krymper. Bloombergs analytiker hade räknat med en svag tillväxt.

Politiken väger in

Samtidigt kan det inrikespolitiska klimatet i Storbritannien komplicera bankens arbete.

De konservativa kandidaterna Liz Truss och Rishi Sunak gör just nu upp om vem som blir Storbritanniens nästa premiärminister, och de båda har vitt skilda åsikter om var skatte- och lånenivåerna ska ligga. Det kan kräva olika reaktioner från centralbanken.

Truss har lovat omedelbara skattesänkningar både för privatpersoner och företag. Enligt ekonomer tillfrågade av Bloomberg skulle det kunna bidra till en stimulering av ekonomin – men också fortsatt hög inflation, vilket i sin tur kan göra att centralbanken agerar kraftfullare och höjer räntan ännu mer.

Fredrik Fahlman/TT