KRIGET I UKRAINA

Turkiet: Spannmålslast har lämnat hamnen

En vakt vid ett fartyg med spannmål i Odessas hamn i fredags. Bild: David Goldman/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Det första fartyget med ukrainskt spannmål har lämnat hamnen i Odessa under måndagsmorgonen, uppger turkiska myndigheter.

"Fraktfartyget 'Razoni', som seglar under sierraleonsk flagg och är lastat med majs, lämnar hamnen i Odessa med kurs mot Libanon", meddelade det turkiska försvarsdepartementet under morgonen.

Fartyget väntas nå Istanbul i Turkiet på tisdag. Där kommer det att inspekteras innan det fortsätter mot Libanon, uppger försvarsdepartementet.

Enligt FN är fartyget lastat med över 26 000 ton majs.

Överenskommelsen mellan Ukraina och Ryssland kom för över en vecka sedan och slår fast att lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – ska garanteras säker passage genom Svarta havet.

Närmare 25 miljoner ton vete och andra spannmål har suttit fast i ukrainska hamnar, som blockeras av ryska stridsfartyg och minor som placerats ut av Kiev för att hindra en attack från havet.

Ukraina är i vanliga fall en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja, men exporten har i stort sett helt stått stilla sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

Fakta

Exporten ska ske genom tre ukrainska hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk.

Ukraina ska lotsa lastfartygen till turkiska hamnar där de lossas för vidaretransport till köpare runt om i världen.

Återvändande lastfartyg inspekteras av tjänstemän från FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland för att säkra att de är tomma och inte transporterar vapen.

En gemensam central ska sättas upp i Istanbul för att övervaka och koordinera transporterna.

Fartyg och hamnar som används för transporterna ska fredas från fientliga attacker.

Rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas.

Källa: The New York Times