CORONARESTRIKTIONERNA

Studier: Djurmarknad startade coronapandemin

Invånare i Wuhan passerar den stängda Huanan-marknaden i januari 2021. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Kina (TT-AFP)

Började covid-19-pandemin med en olycka i ett laboratorium eller med att viruset spreds naturligt från djur till människa? Två nya studier ger stöd åt den senare teorin.

Det var djurmarknaden i kinesiska Wuhan som med största sannolikhet startade covid-19-pandemi, enligt två nya studier som publicerats i tidskriften Science.

Den första av de nya studierna, som analyserar det geografiska mönstret för covidfall under virusutbrottets första månad, december 2019, visar att fallen är starkt koncentrerade till marknaden Huanan i Wuhan.

Den andra studien, som undersöker virusets tidiga utveckling, drar slutsatsen att det är osannolikt att viruset hade stor utbredning bland människor innan november 2019.

Dessa studier ger enligt forskarna bilden att viruset fanns hos däggdjur som såldes på Huanan-marknaden i slutet av 2019 och att det fördes över till människor som arbetade eller handlade där.

Att få fram ett svar på frågan om sjukdomen spred sig naturligt från djur till människa eller var resultatet av en laboratorieolycka ses som mycket viktigt för att undvika nästa pandemi och rädda miljontals liv.

Världshälsoorganisationen WHO uppmanade i juni forskare att fortsätta försöka fastställa ursprunget till covid-19-pandemin.