Nu avgörs Boris Johnsons sorti

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tillsammans med tidigare finansminister Rishi Sunak, som är favorittippad till att ta över som ny Toryledare. Arkivbild. Bild: Justin Tallis/AP/TT

Storbritannien (TT)

Tidtabellen för Boris Johnsons avgång som Storbritanniens premiärminister och ledare för konservativa Torypartiet ska avgöras under måndagskvällen.

Då ska den så kallade 1922-kommittén, som består av konservativa parlamentsledamöter, mötas och lägga upp tidsplanen. En ny partiledare kan vara utsedd i mitten av september, när parlamentet kommer tillbaka efter sin sommarsemester, rapporterar brittiska medier. Men redan i juli ska två kandidater sållas ut av de hittills elva som anmält intresse för jobbet.

– Vi måste snabbt få ner antalet kandidater till två, och vi hoppas att vi kommer att ha det på torsdag, säger den konservativa parlamentsledamoten Bob Blackman till Sky News.

Bland de som valt att kandidera till toppjobbet finns utrikesminister Liz Truss och finansminister Nadhim Zahawi. Ett av toppnamnen är den tidigare finansministern Rishi Sunak. Det var han som, tillsammans med förre hälsoministern Sajid Javid, avgick i förra veckan och utlöste den våg av uppsägningar som ledde till att Boris Johnson till slut kastade in handduken.

Johnson har på kort tid varit involverad i flera skandaler, varav den senaste, den så kallade "Pincher-skandalen", var droppen som fick bägaren att rinna över. Skandalen följer i sin tur på det som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Tories, som Johnson överlevde med knapp majoritet.

Agneta Liljeqvist/TT