FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Fortsatt låst läge en vecka in i SAS-strejken

En konstant dialog med SAS och pilotfacket sker, säger medlaren Jan Sjölin. Men parterna har ännu inte mötts i samma rum. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Läget beskrivs som fortsatt låst i SAS-konflikten, av de norska parterna.

Nu går strejken in på sin andra vecka men pilotfacket och SAS har ännu inte börjat prata direkt med varandra.

Möten med medlare sker däremot dagligen.

Läget mellan SAS och pilotfacket är fortsatt oförändrat, uppger den norske riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland efter statusmötet mellan det norska pilotfacket och medlarna som ägde rum på måndagsförmiddagen på videolänk, skriver norska TV2.

– Mötet gick bra men parterna är låsta i sina positioner och läget har inte förändrats, säger Ruland.

Fler möten kommer fortsatt att äga rum under veckan, enligt Ruland.

– Någon tidpunkt är inte fastslagen men det kommer att bli möten under veckans gång. Det har även pratats om fysiska möten.

Liknande möte på svenskt håll

Ett liknande möte har skett mellan de svenska parterna, uppgav Jan Levi Skogvang, ledare för SAS Norges pilotförening på måndagsmorgonen i norsk tv.

På frågan om hur Skogvang ser på situationen just nu, med strejken som har pågått i en vecka, svarar han:

– Det får bara vara som det är. Det är SAS som sitter på nyckeln, säger han till TV2.

Ända sedan medlingen mellan pilotfacket och SAS inleddes den 13 juni har de flesta av dygnets timmar gått åt för att försöka lösa den pågående konflikten, enligt en av de utsedda medlarna Jan Sjölin.

– Vi arbetar oavbrutet och håller på varje tillgänglig timme på dygnet. Det är många som lider av den här konflikten, säger Jan Sjölin.

Medlarna har en konstant dialog och dagliga möten med parterna enskilt, enligt Jan Sjölin.

Ingen strejkkassa

Hur länge strejken kommer att pågå vet ingen säkert i nuläget. Under strejkens gång får piloterna stå för sina egna kostnader när pilotfacket inte har någon strejkkassa, skriver Svensk pilotförening i en kommentar till TT.

När piloterna inte får någon ersättning har medlemmarna uppmanats till att ha två månadslöner i reserv på banken om en strejk skulle bryta ut.

Ingen direkt dialog sker däremot mellan SAS och facket och ett möte där både SAS och pilotfacket närvarar har inte planerats in i närtid, enligt Jan Sjölin, men han understryker att det kan förändras snabbt.

– Nej, det har vi inte på ett tag. Men vi träffar båda hela tiden.

Charterresenärer strandade

SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman vill inte kommentera läget på måndagsmorgonen men säger att det inte finns något nytt att säga.

– Vi för en fortsatt dialog med medlarna. Vi befinner oss i processen och det är ingenting mer som vi vill kommentera, säger Karin Nyman.

Från och med måndagen så slutar SAS-piloterna att flyga hem strandsatta charterresenärer, efter att tidigare ha gjort ett undantag för charterresorna.

Orsaken är att det finns alternativa resmöjligheter, hävdar pilotföreningen SAS Pilot Group (SPG).

SAS menar däremot att alternativen är extremt begränsade.

– Det är jätteolyckligt, det är många förtvivlade passagerare som sitter fast på olika orter, säger Karin Nyman.