Japans tidigare ledare Abe skjuten under tal

Bild: Kyodo News via AP/TT

Japan (TT)

Den tidigare japanske premiärministern Shinzo Abe har skjutits i samband med ett valtal i staden Nara i västra Japan. En misstänkt gärningsman greps på platsen.

– En man, som tros vara skytten, har frihetsberövats. Tillståndet för den tidigare premiärministern Abe är i nuläget okänt, säger kabinettssekreteraren Hirokazu Matsuno på en pressträff, skriver AFP.

Källor inom det Liberaldemokratiska partiet uppger för public service-bolaget NHK att Abe skjutits i överkroppen. Han ska ha blött och varit medvetslös. Enligt räddningstjänsten uppvisade han inga livstecken när han fördes i helikopter till sjukhus.

– En sådan här barbarisk handling kan aldrig tolereras, oavsett orsak. Vi fördömer det kraftfullt, säger Matsuno.

Den 67-årige Shinzo Abe talade i samband med valkampanjen inför söndagens val till överhuset i Japans parlament. Händelsen inträffade vid 11.30-tiden på fredagen.

Hörde två skott

Mannen som gripits är 41 år, hemmahörande i Nara och misstänkt för mordförsök. Ett skjutvapen togs från mannen i samband med att han övermannades på platsen.

NHK:s reporter på plats säger sig ha hört två skott.

Flera japanska medier rapporterar med hänvisning till vittnesuppgifter att Abe verkar ha blivit skjuten i ryggen. Det är även något polisen bekräftar för NHK. Vittnen beskriver det som ett hemmabyggt vapen.

– Han talade när en man dök upp bakom honom, säger en kvinna till NHK.

– Först lät det som en leksak och han föll inte. Det andra skottet var tydligare, man kunde se en gnista och rök. Efter det andra skottet, rusade folk fram och gav honom hjärt-lungräddning.

Landets nuvarande premiärminister Fumio Kishida och flera ministrar har kallats tillbaka till huvudstaden Tokyo efter att ha varit ute och kampanjat, uppger NHK. Kishida ska senare hålla ett tal.

Den som suttit längst

Abe är den japanske premiärminister som haft ämbetet längst tid. Han satt ett år 2006 och igen mellan 2012 och 2020. Han tillkännagav i augusti 2020 att han av hälsoskäl skulle avgå.

Japan har mycket strikta vapenlagar och anses vara ett av världens säkraste länder.

Joakim Magnå/TT

Bild: Kyodo News/AP/TT
Shinzo Abe flögs svårt skadad i helikopter till sjukhus. Bild: Kyodo News via AP/TT

Fakta

Shinzo Abe föddes i september 1954 i Japan. Han kommer från en släkt med flera generationer framträdande politiker.

Abe gjorde snabb karriär inom Liberaldemokratiska partiet (LDP) och valdes till premiärminister 2006, den yngste på posten under efterkrigstiden. Efter ungefär ett år förlorade LDP överhusvalet och Abe avgick, officiellt av hälsoskäl.

Abe återvände som premiärminister efter valet i december 2012. Han presenterade en expansiv ekonomisk politik för att stimulera den stagnerade ekonomin, ofta kallad "Abenomics".

Till en början uppnåddes önskad effekt, men 2014 gick Japan in i negativ ekonomisk tillväxt. Abe utlyste nyval för att få ett tydligt mandat för sin politik. I valet, i december 2014, fick Abe förnyat förtroende av väljarna, delvis på grund av en splittrad opposition och rekordlågt valdeltagande. Även i det av Abe utlysta nyvalet 2017 befäste han sin position.

Shinzo Abe tillkännagav i augusti 2020 att han av hälsoskäl skulle avgå. I september samma år efterträddes han som partiledare och premiärminister av Yoshihide Suga.

Abe hade då suttit längre än någon annan som premiärminister i Japan.

Fumio Kishida är landets nuvarande premiärminister.

Källa: Nationalencyklopedin