Boris Johnson avgår – flera kräver omedelbart

Boris Johnson meddelar sin avgång utanför 10 Downing Street. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Storbritannien (TT)

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson avgår – men ämnar att sitta kvar till hösten.

Många partikamrater kräver att Johnson lämnar sin post omedelbart, samtidigt som spekulationerna om vem ska efterträda honom nu tar fart.

– Skälet till att jag har kämpat så hårt de senaste dagarna för att personligen få fortsätta att leverera på mitt mandat är inte bara att jag ville, utan också att jag kände att det var mitt jobb och min plikt inför er, för att göra allt det vi utlovade 2019, säger Johnson vid en pressträff utanför 10 Downing Street, efter en omvälvande dag där mängder av hans ministrar och medarbetare har hoppat av.

Han säger att det är tydligt att hans parti vill ha en ny ledare och premiärminister.

– Processen att välja den borde starta nu, säger han.

"Avgå omedelbart"

Johnson väljer att ombilda sin regering med nya ministrar som ersätter dem som har lämnat. Torypartiets årsstämma hålls först i höst och kandidater till ledarposten väntas börja kliva fram omgående.

Flera röster inom Tories kräver dock att Johnson lämnar premiärministerposten omedelbart och lämnar över till sin vice premiärminister Dominic Raab.

En av dem är den tidigare konservativa premiärministern John Major. I ett öppet brev till Graham Brady, ordföranden för 1922 års kommitté (parlamentsgruppens organisation), skriver Major att det skulle vara "oklokt" och "ohållbart" att låta Johnson vara kvar till hösten.

"Rätt beslut"

En av de första att kommentera Boris Johnsons avgång är utrikesminister Liz Truss. På Twitter skriver hon att premiärministern "tog rätt beslut” och manade samtidigt till "lugn och enighet" till dess att en ny ledare utses. Truss, en Johnsons lojala ministrar, har pekats ut som en av en handfull möjliga efterträdare.

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon anser att det är "långt ifrån optimalt" om Johnson avser att sitta kvar som premiärminister till i höst. Hon skriver på Twitter att han "hela tiden har varit en uppenbart olämplig premiärminister" och att Tories borde ha tvingat bort honom tidigare.

Oppositionspartiet Labours ledare Keir Starmer anser att det är "goda nyheter" men att Johnson borde ha gått "för länge sedan".

Ett femtiotal högt uppsatta regeringsföreträdare, parlamentsledamöter och partisekreterare har under det senaste dygnet lämnat regeringskansliet.

Bland dem finns utbildningsminister Michelle Donelan, som också tillsattes i tisdags, tidigare Walesministern Simon Hart och Nordirlandministern Brandon Lewis. Även Torypartiets vice ordförande Caroline Johnson har lämnat sin post.

"En orm"

Vågen av avhopp tog fart efter att finansminister Rishi Sunak och hälso- och socialministern Sajid Javid i tisdags tätt inpå varandra meddelade sina avgångar i protest mot Boris Johnson.

Droppen som fick bägaren att rinna över för partikamraterna blev den senaste skandalen där den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.

Pincher-skandalen följer i sin tur på den skandal som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Johnsons parti Tories.

Johnson överlevde omröstningen som hölls i början av juni, men 148 av partiets 359 parlamentsledamöter (41 procent) som röstade saknade förtroende för honom.

Agneta Liljeqvist/TT

Olle Bengtsson/TT

Medieuppbåd vid regeringshögkvarteret 10 Downing Street i London på torsdagsförmiddagen. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Fakta

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons kanske största skandal hittills har fått namnet "partygate". Mitt under coronapandemin, när Storbritannien bitvis befann sig i strikt lockdown, hölls flera fester på regeringskansliet 10 Downing Street. Premiärministern, och flera andra ur hans stab, bötfälldes och många, både inom det egna partiet och oppositionen, har krävt att han avgår.

Tidigare i år anklagade Boris Johnson Labourledaren Keir Starmer för att vara ansvarig för att den ökände tv-profilen Jimmy Savile kunde begå sina övergrepp. Uttalandet väckte stor vrede och flera av Johnsons medarbetare avgick.

2020 renoverade Boris Johnson bostaden på Downing Street, vilket uppges ha delvis bekostats med pengar från Torypartiet. Händelsen blev känd i medier året därpå och en utredning tillsattes som ansåg att det fanns "rimliga skäl" att tro att allt inte gått rätt till.

Den senaste skandalen berör före detta parlamentsledamoten Chris Pincher, som avgick i slutet av juni efter anklagelser om att han i berusat tillstånd tafsat på två personer. I veckan framkom det att Johnson känt till anklagelser mot Pincher redan 2019, utan att ha agerat.