DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

SAS-resenärer: Vi borde ha fått en förvarning

Ellen Friberg, Midia ismail och Thelma Thörnblom skulle ha flugit till Kreta under eftermiddagen, men SAS-pilotstrejk grusade de planerna. Bild: Ali Lorestani/TT

Ekonomi (TT)

Vid lunchtid på måndagen kom beskedet att många SAS-piloter går ut i strejk med omedelbar verkan. För passagerna på Arlanda flygplats mottogs nyheten med chock och frustration.

Ellen Friberg, Midia Ismail och Thelma Thörnblom på väg mot Kreta fick beskedet när de precis skulle checka in sitt bagage.

– Det kom som en chock att flyget var inställt, vi vet inte vad vi ska göra nu. Vi bokade biljetterna genom en resebyrå så SAS kan inte hjälpa oss och resebyrån får vi inte tag på. Det känns väldigt tråkigt, säger Ellen Friberg.

Även om de har en viss förståelse för att piloterna vill sätt press på sin arbetsgivare känns situationen frustrerande.

– Sommaren, när det är som mest resenärer, känns som fel tidpunkt, de borde kunna hitta en överenskommelse, säger Thelma Thörnblom.

Begränsade platser

Enligt SAS beräkningar kommer uppemot 30 000 passagerare per dag att beröras när omkring hälften av bolagets planerade avgångar ställs in. På hemsidan uppger SAS att arbetet med att boka om biljetter redan är i gång.

Att få sin resa ombokad till samma datum blir däremot svårt, skriver flygbolaget, eftersom antalet lediga flygstolar är begränsade under sommarsäsongen.

Mohammed al Ali och Åsa Wilson ingår i ett resesällskap på åtta vuxna och två barn på väg mot ett bröllop i Palermo på Sicilien. De och stod med boardingkorten i handen i säkerhetskön när textmeddelandet om den inställda avgången kom.

– Vi är naturligtvis mycket besvikna på SAS, men servicepersonalen har varit fantastisk. En enskild person har spenderat tre timmar med att hjälpa var och en av oss att boka om våra biljetter. Vi kommer inte att kunna resa tillsammans, men inom 48 timmar ska alla vara på väg. Lyckligtvis är bröllopet inte förrän på fredag så vi kommer att hinna dit i tid, säger Mohammed al Ali.

Ingen förvarning

Nu återstår för resesällskapet att hämta ut det incheckade bagaget och försöka boka om hotell och hyrbilar i Italien. Att strejken träder i kraft omedelbart utan förvarning är det mest upprörande, tycker Mohammed al Ali.

– Vi borde ha fått en förvarning att "i kväll vid midnatt kommer SAS piloter att gå ut i strejk". Nu hade vi checkat in, valt sittplatser och fått veta att planet skulle avgå i rätt tid. Jag tycker att tajmningen är dålig och kommer inte att flyga med SAS någon mer gång, säger han.

Beata Wallsten/TT

Kristina Erkenborn/TT

Mohammed al Ali och Åsa Wilson var på väg till ett bröllop på Sicilien när beskedet kom att avgången var inställd på grund av strejk. Bild: Ali Lorestani/TT
Omkring 900 SAS-anställda piloter har gått ut i strejk vilket berör 30 000 passagerare om dagen. Bild: Ali Lorestani/TT