KRIGET I UKRAINA

Ryska styrkor går in i nyckelstad i öst

En förstörd bil på en gata i Sievjerodonetsk, den 13 maj. Arkivbild. Bild: Leo Correa/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Ryska styrkor avancerar in i de centrala delarna av nyckelstaden Sievjerodonetsk, meddelas från ukrainskt håll. Söderut tycks de ukrainska styrkorna däremot ha återtagit ett antal byar i en motoffensiv.

"Ryssarna avancerar in i centrala Sievjerodonetsk. Striderna fortsätter", meddelar Serhij Hajdaj, guvernör i Luhansk-regionen, via Telegram.

Intensiva strider har rasat i staden den senaste tiden. Den är den mest östliga stad som Ukraina ännu har kontroll över. Ryssland har sedan i helgen hävdat att den står under rysk kontroll, men det har tillbakavisats av Ukraina medan striderna har fortsatt.

Om staden faller har Ryssland tagit kontroll över i princip hela Luhansk.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde på söndagskvällen gällande att två tredjedelar av stadens infrastruktur har raserats. Omkring 15 000 civila sägs ännu befinna sig i Sievjerodonetsk, som i vanliga fall har omkring 100 000 invånare.

Staden ligger ungefär 14 mil från gränsen.

"Cherson, håll ut"

Längre sydväst hävdar Ukraina tvärtom framgångar under den gångna helgen. Ukrainska styrkor uppges ha tagit tillbaka tre byar i närheten av den ryskockuperade staden Cherson.

"Cherson, håll ut. Vi är nära," skriver den ukrainska militärledningen på Twitter.

Även om motoffensiven är begränsad kan den bidra till att sträcka ut den ryska fronten.

I Cherson har Ryssland bytt valuta, delat ut ryska pass och det ryska militärstyre som har ersatt stadsförvaltningen säger sig vara på väg att ta ett formellt initiativ om att begära att Ryssland annekterar området.

Ryskt fokus på öst

Rysslands fokus ligger på Donbassregionen i öster, säger utrikesminister Sergej Lavrov till den franska tv-kanalen TF1.

– Vår absoluta prioritet är frigörelsen av regionerna Donetsk och Luhansk, som är erkända av den Ryska federationen som självständiga stater, säger Lavrov.

Han anser också att andra områden i Ukraina ska tillåtas att stärka sina band till Ryssland.

– Vårt självklara mål är naturligtvis att driva den ukrainska armén och de ukrainska bataljonerna ut ur Donetsk- och Luhansk-regionerna. För resten av territorierna i Ukraina, där det finns människor som inte vill bryta banden med Ryssland, kommer det att vara upp till befolkningen i dessa regioner att bestämma, säger Lavrov.

Uppmärksammad smäll

I staden Melitopol i syd, som Ryssland tog kontroll över i ett tidigt skede, har det skett en explosion. Två personer skadades, enligt de nya myndighetsföreträdare som Ryssland har placerat där.

Explosionen beskrivs som en "terrorattack" som syftade till att skaka om det "fredliga livet i staden".

Enligt vissa uppgifter skedde smällen i ett område där den Kreml-utsedde regionale ledaren bor. Förra veckan skadades en Kreml-utsedd borgmästare i en explosion i staden Enerhodar, som ligger i samma region.

Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 29 maj. Bild: Johan Hallnäs/TT