DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Nordengrannar lovar säkerhetsförsäkringar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Arkivbild. Bild: Lise Åserud NTB/TT

Nato (TT-NTB-Ritzau)

De nordiska Natoländerna uttrycker tillfredsställelse över måndagens svenska Natobesked, och lovar att fullt ut stödja Sverige och Finland fram till medlemskapen är ett faktum.

"Norge, Danmark och Island är redo att ge Sverige och Finland allt nödvändigt stöd om länderna blir utsatta för angrepp innan de formellt blivit Natomedlemmar", säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i ett uttalande kort efter att Sverige tillkännagivit sin Natoansökan.

"Det här är en milstolpe för det nordiska samarbetet, och denna försäkring är en tydlig signal från oss. Vi kommer att göra vad vi kan för att säkerställa en snabb process, så att Norge mycket snabbt kan ratificera Sverige och Finland som Nato-medlemmar", fortsätter han och betonar att det nordiska försvarssamarbetet nu stärks ytterligare.

"Gemensam angelägenhet"

Även Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tar upp utfästelsen om säkerhetsförsäkringar när hon kommenterar den svenska ansökan.

"Finlands och Sveriges säkerhet är en gemensam angelägenhet. Om Finland eller Sverige skulle falla offer för aggression på sina territorium innan de blir Natomedlemmar kommer vi att bistå dem med alla tillgängliga medel", skriver den danska regeringen i ett uttalande på sin hemsida.

– I våra ögon ökar möjligheterna för ett stärkt nordiskt samarbete, säger Frederiksen också i en kort kommentar, och understryker att Danmark ska göra allt som står i dess makt för att Finland och Sverige snabbt blir medlemmar i försvarsalliansen.

Lovordar Sverige

Från Nato finns ännu ingen offentlig kommentar. Däremot har EU:s rådsordförande Charles Michel hunnit twittra – på svenska.

"I och med Sveriges ansökan om att gå med i Nato med sin strategiska partner Finland förbättras vår säkerhet. Jag lovordar Sverige och statsministern för beslutet, som gynnar vår gemensamma säkerhet och försvarsförmåga. EU:s bidrag till Natos avskräckningsförmåga blir alltmer ovärderligt", skriver Michel.

Rättad: Rättar till det korrekta ordet säkerhetsförsäkringar.