KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Miljardkontrakt ger 200 nya jobb i Västerås

Svenska Westinghouse ska leverera bränsle till tjeckiska CEZ. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Ekonomi (TT)

Svenska Westinghouse i Västerås har skrivit ett långtidskontrakt med såväl det tjeckiska kraftbolaget CEZ samt svenska Vattenfall för leverans av kärnbränsle.

Kontraktet är värt flera miljarder kronor och beräknas ge upp till 200 nyrekryteringar under de kommande två åren, skriver VLT.

Westinghouse grundades i USA 1886 och är i dag ett globalt företag med cirka 9 000 medarbetare i 19 länder och är världsledande inom kärnkraftsteknologi.

Den svenska avdelningen i Västerås har sedan tidigare levererat kärnbränsle till reaktorer i framför allt Ukraina. Kontraktet med tjeckiska kraftbolaget CEZ ligger på tio år och börjar gälla 2024.

Västeråsfabriken är den enda fabriken i hela världen som kan tillverka bränsle till tre olika typer av reaktorer – kokarvattenreaktorer, tryckvattenreaktorer och VVER-reaktorer.

Avtalet med Vattenfall innebär att anläggningen i Västerås ska tillverka och leverera bränsle även till kärnkraftverken Forsmark, som har kokarvattenreaktorer, och till Ringhals, som numera bara har tryckvattenreaktorer i drift.