DEN SVENSKA EKONOMIN

Skrämselhicka på börsen – plötsligt jätteras

Stockholmsbörsen rasade tillfälligt. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Börs (TT)

Det blev skrämselhicka på ledande Europabörser liksom Stockholmsbörsen en kort stund i förmiddagshandeln. Ett plötsligt ras på runt sju procent noterades, men lika fort försvann det igen.

Strax efter klockan tio ligger Stockholmsbörsens breda index på minus 2,5 procent.

Det plötsliga raset inträffade vid 10-tiden. Stockholmsbörsen tappade omkring sju procent och liknande tendenser syntes bland annat på Frankfurtbörsen och på nordiska marknader. Lika fort steg dock index, oklart varför. Hos börsägaren Nasdaq har man inledningsvis ingen förklaring.

– De verkar som att det är någon form av feltryck på terminsmarknaden. Någon har lagt en för stor volym eller haft en för låg limit men det är fortfarande väldigt mycket spekulation just nu och allt studsar ju upp igen, det talar för att det blivit någon form av feltryck, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, till TT.

Hur ovanligt är detta?

– - Det är jätteovanligt. Jag har aldrig sett det här på den svenska marknaden under mina 35 år, vi har sett det hända i USA någon gång.

Men även om det värsta av raset försvann, är nedgången stor och bred, samtliga tungviktare på listan över de 30 mest omsatta aktierna sjunker. Bland förlorarna syns verkstadsföretag som Atlas Copco och Sandvik, ner 2,5–3 procent vardera. Sämst går investmentbolaget Kinnevik, minus 3,8 procent.

Bland aktierna som sticker ut märks kasinoföretaget Leovegas som skjuter i höjden efter budet från amerikanska MGM. Aktien är upp 40 procent. Även andra bolag i branschen hänger på, Kindred är upp sex procent.

På morgonen meddelade spelutvecklaren Embracer att man köper på sig ytterligare spelstudior för tre miljarder kronor, aktien är ner 1,6 procent.