KRIGET I UKRAINA

Ukraina tillbakavisar uppgifter om evakuering

Stålverket Azovstal i Mariupols utkant fotograferat i februari, före Rysslands offensiv i Ukraina. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Ukraina (TT)

Ryssland utlyser eldupphör runt stålverket Azovstal i Mariupol och säger sig vilja öppna en humanitär korridor för evakuering av civila, uppger försvarsdepartementet. Men enligt Ukraina har ingen överenskommelse nåtts.

Ryssland utlyser eldupphör för industriområdet där stålverket Azovstal är beläget i den belägrade staden Mariupol. Eldupphöret ska göra det möjligt att skapa en humanitär korridor för att evakuera civila som tagit skydd där, enligt det ryska försvarsdepartementet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Eldupphöret ska börja gälla från klockan 13 svensk tid, då alla fientligheter ska stoppas, enligt uttalandet.

De civila kommer att kunna få bege sig "i vilken riktning de än önskar". Samtidigt kom en uppmaning om att den ukrainska sidan ska visa tecken på att de är redo, genom att "vifta med vit flagg".

Informationen kommer att kommuniceras till de som befinner sig inne i stålverket via radiokanaler var trettionde minut, uppger det ryska försvarsdepartementet enligt AP.

Men enligt Ukraina har Moskva inte gått med på landets begäran om en humanitär korridor för att skadade soldater och civila ska kunna lämna fabriken.

"Tyvärr finns det inga överenskommelser om humanitära korridorer från Azovstal i dag", skriver biträdande premiärminister Iryna Veresjtjuk på meddelandetjänsten Telegram.

Enligt ukrainska uppgifter har upp till 1 000 civila tagit skydd i tunnlar under det stora stålverket i den strategiskt viktiga hamnstaden vid Azovska sjön.

Folkomröstning

I den ockuperade staden Cherson i södra Ukraina planerar Ryssland att iscensätta en folkomröstning, enligt brittiska underrättelser.

Staden Cherson är strategiskt viktig för Ryssland och den planerade omröstningen är tänkt att rättfärdiga ockupationen av Ukraina, skriver Storbritanniens försvarsdepartementet i sin senaste rapport på Twitter.

På liknande sätt hölls en kuppartad folkomröstning inför den olagliga annekteringen av Krim 2014, då en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Den så kallade folkomröstningen erkändes varken av Ukraina eller väst.

Hårda angrepp

Ryska trupper gick till hårda angrepp i söder och öster i Ukraina under söndagen. Kriget har gått in på sin tredje månad, med en rysk storoffensiv i Donbassregionen och utökad belägring i södra delarna av landet.

Rysk militär ska ha slagit till mot järnvägsspår i Ukraina. Ryssland har attackerat järnvägen på fem platser i landets centrala och västra delar, uppger Oleksandr Kamysjin, chef för det statliga järnvägsbolaget i landet, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartementet har dock större militära framgångar för Ryssland uteblivit under senare tid. Belägringen av hamnstaden Mariupol och stålverket där har bidragit till att försvaga de ryska styrkorna, twittrar försvarsdepartementet.

Bränsledepå i brand

Samtidigt kommer rapporter om att en stor bränsledepå brinner i den ryska staden Brjansk, som ligger cirka tio mil från den ukrainska gränsen. Det uppger landets myndigheter enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax som inte lämnar några uppgifter om orsaken till branden.

Bränsledepån fungerar som en logistikbas för den ryska militären, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Uppgifterna om branden ser ut att bekräftas av satellitbilder från Nasas brandövervakningsservice Firms, enligt tidningen The Guardian.