Andersson i Norrköping: Orkestrerat av gäng

Statsminister Magdalena Andersson (S) besöker Norrköping och samtalar med de poliser som tjänstgjorde under helgen och promenerar genom området. Bild: Pontus Lundahl/TT

Politik (TT)

Statsminister Magdalena Andersson (S) besökte på onsdagseftermiddagen stadsdelen Navestad i Norrköping efter påskhelgens upplopp.

– Det vi såg i helgen var inga protester, utan grov kriminalitet orkestrerat av gäng som hatar vårt samhälle, säger hon.

Boende i området bildade en tajt ring runt statsministern och följde varenda steg hon tog utanför centrum. Där talade hon med poliser, såg eldhärjade bilar, talade med civilsamhällets representanter och tog frågor från de mest nyfikna.

– Bokbål är en avskyvärd handling som hör hemma på historiens soptipp. Det har man all rätt att protestera mot, säger hon med hänvisning till den högerextreme koranbrännaren Rasmus Paludans aktioner i Sverige.

Men helgens kravaller var ingen protest, utan kriminalitet, säger hon.

– De vittnesmål jag fick från polisen var fruktansvärda.

"Får utredas"

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade tidigare under onsdagen att han sett "tecken på" att utländska aktörer har underblåst kravallerna.

TT: Har ni några bevis för det?

– Det får naturligtvis utredas i det här. Däremot vet vi att det finns sajter där informationen har spritts, säger Magdalena Andersson.

Kravallerna skedde i samband med planerade koranbränningar av Rasmus Paludan.

"Avskyvärt"

Flera länder, bland annat Irak och Jordanien, har fördömt de tillståndsgivna koranbränningarna.

Magdalena Andersson får frågan hur bränningarna påverkar bilden av Sverige och om det ökar hotbilden.

– Här behöver vi naturligtvis på olika sätt i diplomatiska kanaler förklara hur svensk lagstiftning ser ut. Att man får bränna Koranen, Bibeln och andra heliga skrifter och böcker i Sverige betyder inte att det är något som polisen eller vi från regeringens sida står för. Tvärtom. Det är avskyvärt.

Patrik Dokk/TT