KRIGET I UKRAINA

Nytt stödpaket från USA till Ukraina

USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bild: Evelyn Hockstein/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i ett uttalande att ytterligare militärt bistånd, värt 100 miljoner dollar, ska skickas till Ukraina.

Pentagons talesperson John Kirby säger i ett separat uttalande att det handlar om pansarvärnsrobotar.

Totalt uppgår nu USA:s militära bistånd till Ukraina till 2,4 miljarder dollar (motsvarande över 22 miljarder kronor) sedan president Joe Biden tillträdde i januari i fjol.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade på tisdagen att Ryssland, efter att ha dragit sig tillbaka i de norra delarna av landet, sannolikt kommer att inleda en ny offensiv i Donbass i östra Ukraina under de närmaste veckorna.

Nya sanktioner

Under dagen väntas bland annat USA och EU införa ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki säger att USA ska förbjuda nya investeringar i Ryssland och införa ytterligare sanktioner mot ryska finansinstitutioner, såväl som Kreml-toppar och deras familjer.

Wall Street Journal rapporterar att Washington överväger ytterligare sanktioner mot Putins två vuxna döttrar.

EU ska under dagen ta beslut om ett femte sanktionspaket, som inkluderar förbud mot import av ryskt kol och ett stopp för ryska fartyg i EU:s hamnar.

Tjeckiska stridsvagnar

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Tjeckien som första EU-land har försett Ukraina med anfallsvapen. Det uppges handla om stridsvagnar och pansarskyttefordon.

Tjeckiens försvarsminister Jana Cernochová vill varken bekräfta eller dementera detaljerna kring vad landet skickar till Ukraina.

"Nyfikenhet är mänskligt och jag förstår dem som vill veta vad vi levererar till Ukraina. Jag är ledsen, jag kan inte berätta mer. Krig rasar där och vi vill inte göra det enklare för Z-mördarna", skriver hon på Twitter. Bokstaven "Z" används som symbol av dem som stöder Rysslands president Vladimir Putin i kriget mot Ukraina och syns bland annat på ryska militärfordon.

"Tro mig, vi skickar viktigt militärt material till ukrainska vänner. Och det kommer vi att fortsätta med", säger Cernochová.