KRIGET I UKRAINA

Damberg: Trycket ökar på femte sanktionspaket

Finansminister Mikael Damberg (S) på väg in till tisdagens EU-möte i Luxemburg. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Fler EU-sanktioner väntar mot Ryssland för kriget i Ukraina. Men om energisektorn råder fortsatt oenighet bland medlemsländerna.

Sanktionsfrågan är ett av ämnena när Mikael Damberg (S) och hans finansministerkollegor möts i Luxemburg i dag.

– Jag förväntar mig ett femte sanktionspaket framöver, inte minst efter de fruktansvärda bilder som kablats ut över världen från Ukraina nu, säger Damberg på väg in till mötet.

Om den ryska energisektorn kan och bör drabbas är dock fortsatt oklart. Tyskland är fortsatt skeptiskt till hur man ska klara sig utan den ryska gasen, medan exempelvis Österrike inte vill säga nej till rysk olja.

För svensk del ser inte Damberg några hinder för någonting. Men han betonar samtidigt vikten av enighet.

– Jag utesluter ingenting. Vi är beredda att gå längre med sanktionerna, men vi är också väldigt måna om att upprätthålla den EU-enighet som funnits hela tiden. Långsiktigt är det bara det som Putin begriper: att Europa står enat, säger Damberg.

Samtidigt konstaterar han att det inte nödvändigtvis är bråttom.

– Det är inte så att bara för att man fattar ett beslut i EU så blir effekten omedelbar. Den växer över tid när EU har så här kraftiga sanktioner, säger finansministern.

När nästa sanktionspaket kan vara färdigt är fortsatt oklart. Påstötningar om att kalla in till ännu ett extrainsatt EU-toppmöte i Bryssel görs, vilket dock är aningen komplicerat med tanke på att ordförandelandet Frankrike den här veckan håller presidentval.

EU-ländernas utrikesministrar möts dock i Luxemburg på måndag, vilket skulle kunna ge en möjlighet att spika ett sanktionspaket. Flera av ministrarna träffas dessutom redan i morgon och på torsdag i Bryssel då både Nato och G7-länderna håller utrikesministermöten där.

Wiktor Nummelin/TT