KRIGET I UKRAINA

Prognos: BNP-ras för Ukraina på 20 procent

Stora delar av Ukrainas ekonomi är utslagen till följd av det ryska invasionskriget och förstörelsen är stor. Arkivbild Bild: Ukrainas räddningstjänst/AP/TT

Ekonomi (TT)

Det krigshärjade Ukrainas ekonomi kommer att krympa med 20 procent i år, enligt en prognos från Europeiska banken för återuppbyggnad och utvecklining (EBRD).

Men då måste det bli eldupphör inom ett par månader.

Skulle striderna öka eller exporten av gas och andra råvaror från Ryssland upphöra kan det bli betydligt värre, enligt EBRD:s ekonomer.

Striderna mellan ryska och ukrainska styrkor pågår just nu i områden som normalt står för 60 procent av Ukrainas BNP och omkring var tredje företag har stängt ned verksamheten. Elkonsumtionen i landet har minskat till 60 procent av normalläget, innan ryska styrkor inledde sitt invasionskrig i Ukraina den 24 februari.

Om det blir ett slut på striderna om ett par månader räknar EBRD med en rejäl återhämtning 2023, med en tillväxt på 23 procent.

I måndags presenterade Ukrainas regering en beräkning av hur kriget har drabbat landet ekonomiskt, som visar att de direkta ekonomiska förlusterna av förstörelse i kombination med förluster av handel och minskad ekonomisk aktivitet ligger på motsvarande 5 200 miljarder kronor.

För den ryska ekonomin räknar EBRD med att BNP i år faller med 10 procent för att sedan stagnera 2023. Även här finns risk för ett betydligt värre scenario för ryssarna, om EU skulle ansluta sig till USA:s embargo mot rysk olja och gas.