DEN AKUTA ELKRISEN

Elpriset i mars – årets högsta

Elpriserna december 2021–mars 2022 för respektive elområde. Bild: Johan Hallnäs/TT

Ekonomi (TT)

Den näst dyraste elmånaden någonsin i södra Sverige. I norr däremot, blev mars den billigaste sedan december 2020.

– Det är stora kontraster i landet, säger elanalytiker Björn Björnson.

Efter en viss lindring i januari och februari – med bara någon enstaka dag kvar på månaden går det att slå fast: Elpriset har vänt upp igen och marsfakturan blir högst kännbar för elkonsumenter i Götaland och Svealand.

I elområde 4, södra Götaland, hamnar snittpriset på 1:50 kronor per kilowattimme (kWh). Det är det näst högsta priset någonsin hittills, och slås bara av december 2021 då elen kostade 1:87 kronor per kWh, enligt elbörsen Nordpools siffror.

Även i elområde 3, Svealand och norra Götaland, är tendensen densamma. Snittpriset i mars landar på 1:24 kr/kWh, också det näst högst hittills, att jämföra med rekordmånaden december på 1:80 kronor och 77 öre i februari.

15 gånger dyrare

I norr, elområde 1 och 2, ser det helt annorlunda ut. Där kostade elen i mars 20 öre/kWh, vilket enligt Björn Björnson, elanalytiker på elhandelsbolaget Godel, är den lägsta noteringen sedan december 2020.

Vissa dagar under månaden var elen runt 15 gånger dyrare i söder jämfört med norr.

De stora kontrasterna hänger ihop med billig vattenkraft i norr – elproduktion som till följd av överföringsproblem inte når ner till södra Sverige som i sin tur påverkas av de betydligt högre elpriserna på kontinenten. Det är också anledningen till att regeringen skruvat på elsubventionen för mars, som nu bara gäller södra Sverige – pengar som de flesta eldistributörerna siktar på att börja betala ut i april–maj.

– Det träffar absolut mer rätt den här gången, säger Björn Björnson.

Kallare igen

De senaste dagarna har priskasten varit extra stora. I måndags kostade elen endast 17 öre ända ner i Skåne, för att dagen efter åter kosta nästan 1:90 kronor/kWh.

– De senaste dagarna har det varit milt och väldigt blåsigt i Sverige, det minskar kopplingen till kontinenten, säger Björn Björnson.

Tysk sol har också producerat förhållandevis mycket el de senaste dagarna, vilket lindrat gasprisets påverkan.

Men i stor utsträckning kommer gaspriset fortsätta att styra elpriserna i Sydsverige, och vädret. Nu ser det ut att bli kallt någon vecka eller två framöver.

– Mycket pekar därför på att aprilpriset blir högt, säger Björn Björnson och konstaterar att terminshandeln för andra kvartalet fortsatt indikerar höga elpriser.

Olle Lindström/TT