EU:S CORONASTÖD

EU godkänner Sveriges coronastöd

EU-kommissionen och dess ordförande Ursula von der Leyen har nu godkänt Sveriges del av det gemensamma coronastödet. Arkivfoto. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Drygt 30 miljarder kronor är att vänta – fast först efter sommaren – när EU nu slutligen godkänner bidraget till Sverige ur det stora gemensamma coronastödet.

Sedan processen försenats rejält av fjolårets svenska regeringskriser är ett godkännande nu klart.

"Jag är stolt över att Nästa Generation EU (stödets formella namn, reds anm) kommer att ge ett betydande bidrag för att stödja Sverige att bli klimatneutralt så fort som möjligt", hälsar kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

"Goda nyheter för Sverige: vårt godkännande av planen för återhämtning och motståndskraft banar inte bara väg för 3,3 miljarder euro i bidrag utan också implementering av viktiga reformer och investeringar", heter det i sin tur från ekonomikommissionären Paolo Gentiloni.

Sveriges plan var preliminärt färdig redan på försommaren i fjol, men ändrades sedan ett par gånger på grund av regeringskriserna på sommaren och hösten och de nya uppgörelser som nåddes i samband med det.

Åtgärderna i planen är inte nya, utan sådant som redan beslutats i tidigare budgetar.

– Vi har valt att fokusera på åtgärder som vi redan har diskuterat med kommissionen, för det är en snabbare väg framåt, sade finansminister Mikael Damberg (S) när regeringen skickade in planen för en dryg månad sedan.

Nästa steg blir nu att planen ska få godkänt även av övriga medlemsländer i EU:s ministerråd. Därefter väntas en första utbetalning av pengarna, på ungefär 11 miljarder kronor, under det tredje kvartalet i år.

Wiktor Nummelin/TT