KRIGET I UKRAINA

Ukraina anklagar Ryssland för att ta gisslan

En ukrainsk brandman släcker en eld i ett förstört varuhus i Kievs utkant. Striden har hårdnat utanför huvudstaden. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT

Ukraina (TT)

Hårda strider rasade i utkanten av Kiev under torsdagen, enligt reportrar på plats.

Ryssland anklagas av Ukraina för att tvångsförflytta hundratusentals ukrainare för att "användas som gisslan".

– De försöker sätta press på oss, säger ukrainske ambassadören Andrii Plakhotniuk till TT.

Det är Ukrainas människorättskommissionär Lyudmyla Denisova som uppger att 402 000 ukrainare, 84 000 av dem barn, förflyttats mot sin vilja till Ryssland från de städer som hamnat i krigets väg, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt Ukrainas utrikesdepartement planerar Kreml att använda dessa personer som en sorts gisslan för att pressa Kiev att ge upp.

Ukrainas ambassadör till Sverige, Andrii Plakhotniuk, påstår i en intervju med TT att ukrainare blir av med sina pass, tvångsförflyttas till olika delar av Ryssland och sedan tvingas skriva på falska dokument.

– Det här kan vi inte tolerera. Vi samarbetar med andra länder för att komma med ett tydligt och starkt svar på den här brutala brottet mot internationella mänskliga rättigheter, säger han.

Ryssland har tidigare uppgett liknande siffror för antalet ukrainare som har korsat gränsen – men enligt Moskva av egen vilja.

Utbredd förstörelse

Stora plymer av svart rök steg över Irpin, förort till Kiev, efter torsdagens eldväxling, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kievs borgmästare påstår att nästan hela Irpin är under ukrainsk kontroll. Enligt rapporter från Kiev har det upptrappade våldet lett till att än fler människor tvingats fly sina hem i förorten.

Flyende vittnar om en utbredd förstörelse i Irpin, som har varit speciellt utsatt under krigets gång.

– Varje morgon, varje dag, varje kväll, går Ryssland på offensiven och varje gång trycker våra grabbar tillbaka dem. Så vi har varit konstant utsatta för granateld, säger 55-årige Leonid, en av de som har flytt, till AFP.

Landstigningsfartyg

Den ukrainska flottan uppger i sociala medier att det ryska landstigningsfartyget Orsk har förstörts, och har lagt upp bilder och video på när fartyget exploderar i hamnen i Berdjansk.

Staden vid Azovsjöns strand har varit under rysk kontroll sedan den 27 februari och ses som en viktig landstigningsplats. Ryska styrkor uppges ha avancerat i området men Cherson, med 200 000 invånare, är den enda staden i området som kontrolleras helt av invasionsstyrkorna. I närheten ligger bland annat Melitopol och Mariupol.

Från ryskt håll uppges ryska styrkor ha tagit strategiskt viktiga Izyjum, sydöst om storstaden Charkiv, rapporterar AP. Izyjum ligger längs en väg som kan koppla ihop ryska styrkor i nordsydlig led.

Närmaste 15 dagarna

Torsdagen den 24 mars markerar en månad sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina inleddes.

Några tecken på ett nära förestående slut på kriget syns inte. Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell är Ryssland ointresserat av att förhandla utan vill ockupera mark.

– De vill omringa hela kusten till moldaviska gränsen och isolera Ukraina sjövägen, säger han till spanska TVE.

Han säger att "allt kommer att avgöras under de närmaste 15 dagarna" och att det nu hänger på ukrainarnas förmåga att stå emot.

Patrik Dokk/TT

Marc Skogelin/TT

Rök från hamnen i Berdjansk i sydöstra Ukraina på torsdagen. Enligt Ukrainas flotta är det Rysslands landstigningsfartyg Orsk som anfallits. Bild: AP/TT
En ukrainsk soldat i Kiev. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT