KRIGET I UKRAINA

USA: Desperat Ryssland ökar luftangreppen

En präst står bland ruinerna efter nattens ryska anfall mot Retroville. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Mitt i natten regnade de ryska bomberna över gallerian Retroville med omnejd i nordvästra Kiev. Åtta döda har grävts fram ur ruinerna.

Ryssland stärker nu sina militära operationer i såväl luften som till sjöss, men möts av fortsatt kraftigt motstånd från ukrainska styrkor, enligt Pentagon.

Gallerian Retroville i nordvästra Kiev skakades under natten till måndagen av ryska anfall.

Det finns inte mycket folk om natten i ett köpcenter, men även intilliggande byggnader drabbades. Åtta döda har hittats i rasmassorna, enligt den lokala räddningstjänsten.

Enligt den ryska versionen var gallerian ett vapen- och ammunitionslager, skriver nyhetsbyrån AFP. Ryssland fortsatte också under måndagen att anklaga Ukraina för att "kriminellt" använda civil infrastruktur för att gömma vapensystem.

300 flyguppdrag

Ryssland stärker nu sina militära operationer i luften och till sjöss i ett "desperat" försök att få momentum under invasionen, uppger en högt uppsatt tjänstemän vid USA:s försvarsdepartement Pentagon på måndagen.

Det senaste dygnet har Moskva utfört fler än 300 flyguppdrag. Även Kiev har ökat sina flygoperationer i ett försök att stoppa Ryssland från att upprätta luftherravälde. Luftstriderna förblir dock få. De flesta attacker sker från ryskt eller belarusiskt luftrum, enligt den amerikanska försvarskällan.

– De vågar sig inte in särskilt långt eller särskilt länge i ukrainskt luftrum, eftersom ukrainarna har försvarat sitt luftrum med stor skicklighet, säger försvarskällan enligt AFP.

På det stora hela har den ryska offensiven mot den ukrainska huvudstaden stannat av. Sporadiska strider har rapporterats på Kievs nordvästra och östra sidor, men fronten har knappt rört sig under de senaste två veckorna.

Staden har ändå valt att införa ett nytt långt utegångsförbud som gäller från måndagskvällen och till onsdagsmorgonen.

Gatustrider i Mariupol

Samtidigt har den ryska marinen ökat sin aktivitet i den norra delen av Svarta havet, med krigsfartyg som beskjuter hamnstaden Odessa. Däremot finns det inga indikationer på någon landsättning av markstyrkor, enligt försvarskällan vid Pentagon.

Värre är situationen i Mariupol, den belägrade strategiskt viktiga hamnstaden i sydost. På måndagen kommer rapporter om gatustrider i staden, samtidigt som beskjutningen fortsätter från land, luft och hav.

Nästan 350 000 människor är fortfarande instängda utan vatten och elektricitet.

– Det som händer i Mariupol är ett massivt krigsbrott, sade EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell på måndagen.

I söndags rapporterades en konstskola ha träffats där hundratals civila uppgavs ha tagit sin tillflykt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt nattliga videotal att 400 personer – mest kvinnor, barn och äldre – är fast under rasmassorna.

Det är den andra offentliga byggnaden som träffats i staden på kort tid, sedan en teater förstördes den 15 mars. Ännu är det okänt vad som har hänt med de hundratals människor som rapporteras ha befunnit sig i skyddsrum under byggnaderna.

"Ryska krav en fälla"

Rysk militär gav den belägrade staden Mariupol till klockan 05 på måndagen att lägga ner sina vapen och ge upp i utbyte mot en humanitär korridor ut ur staden.

Ukraina avisade snabbt kravet som en fälla och meddelade att man inte kommer ge upp motståndet.

– I dag räddar Mariupol Kiev, Dnipro och Odessa, säger den ukrainska försvarsminister Oleksiyj Reznikov.

På plats i staden var borgmästarens medarbetare Pyotr Andryusjenko inne på samma linje.

– Vi kommer att kämpa till siste man, sade han till BBC:s program Newshour.

Ukrainska makthavare uppger också att de så kallade humanitära korridorerna bara leder till Ryssland, och att tusentals Mariupol-bor redan förts österut mot sin vilja.

Ryska representanter beskriver det i stället som att 60 000 invånare från Mariupol har förts "till säkerhet" i Ryssland, enligt den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria.

Områden under rysk kontroll samt rysk närvaro. Uppgifter från den 20 mars. Bild: Johan Hallnäs
En raserad del av köpcentret i Kiev. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT
En man går genom sin lägenhet, trots att ytterväggen är bortsprängd, högst upp i ett bostadshus vid gallerian Retroville i Kiev på måndagen. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT
Satellitbild som visar hur civila byggnader brinner i Mariupol under söndagen. Bild: Planet Labs PBC/AP/TT