KRIGET I UKRAINA

Eldupphör i sex regioner – civila evakueras

En kvinna som flytt till polska Przemysl väntar på tågstationen. Bild: Daniel Cole/AP/TT

Ukrainakriget (TT)

Ukraina och Ryssland har enats om eldupphör i sex områden för att evakuera civila. Eldupphöret ska gälla under onsdagen. I staden Mariupol begravs döda i massgravar.

Eldupphöret som ska säkra evakueringsvägarna för civila gäller fram till klockan 20 i kväll, svensk tid, säger Iryna Vereshchuk, Ukrainas vice premiärminister.

Människor i städerna runt Kiev, som till stor del kontrolleras av Ryssland och har utsatts för hård beskjutning, förs till huvudstaden. Humanitära korridorer upprättas även från Sumy i nordost, hamnstaden Mariupol i sydost, Enerhodar i syd och Izum i öst. Samtliga evakueringsvägar går till områden som kontrolleras av Ukraina, säger Iryna Vereshchuk.

Tidigare under onsdagen ljöd återigen flyglarmet i Kievområdet, rapporterar flera medier. Strax efter att en ton signalerat att den första faran var över kom ett nytt larm.

"Kievregionen – flyglarm. Hot om raketattack. Alla omedelbart till skydd", skriver Kievs guvernör Oleksij Kuleba på Telegram på onsdagsmorgonen, rapporterar AP.

Två miljoner på flykt

Tidigare försök att upprätta säkra evakueringskorridorer har till stor del misslyckats. Hittills har den enda lyckade evakueringen gjorts från Sumy där 5 000 personer evakuerats till staden Poltava. Detta sedan en humanitär korridor upprättades där i tisdags, enligt ukrainska uppgifter, som inte bekräftats av oberoende aktörer.

Dessutom uppges 1 000 bilar ha lämnat staden. Det ska främst vara utländska medborgare, kvinnor och barn som har lämnat.

Över två miljoner människor har flytt från Ukraina sedan den ryska invasionen började för knappt två veckor sedan, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Över 140 000 har flytt under det senaste dygnet, enligt färska siffror under onsdagen.

– Bakom siffrorna finns två miljoner berättelser om separation, ångest och förlust, säger UNHCR-chefen Filippo Grandi och lägger till att familjer kastas in i "förtvivlan och ofattbart lidande".

Både Ukrainas myndigheter och FN väntar sig att flyktingströmmarna kommer att växa i takt med att den ryska militären avancerar längre in i Ukraina.

Massgravar i Mariupol

Striderna fortsätter nordväst om Kiev och även i städerna Charkiv, Tjernihiv, Sumy och Mariupol, enligt uppgifter från Storbritanniens försvarsdepartement.

I Mariupol begravs döda i massgravar. Myndigheterna har tidigare velat avvakta att bombningarna skulle avta för att individuella begravningar skulle kunna återupptas. Men med överfyllda bårhus och många döda som inte ens förts dit, har staden beslutat att gräva en cirka 25 meter lång grav vid en gammal kyrkogård mitt i staden, rapporterar AP.

Under tisdagen ska 30 döda ha förts dit och på onsdagen 40.

Bland de som begravts finns både civila som fallit offer för striderna och soldater, även några civila som omkommit av naturliga orsaker.

Inga anhöriga kunde närvara.

"Vi har ingenting"

Mariupol med 430 000 invånare har varit omringad av ryska soldater i flera dagar och den humanitära krisen i staden växer. På gator ligger döda människor, och hungriga människor bryter sig in i butiker på jakt efter mat. Många smälter snö för att kunna dricka.

Invånaren Ludmila Amelkina säger att förstörelsen har varit förödande.

– Vi har ingen elektricitet, vi har inget att äta, vi har ingen medicin. Vi har ingenting, säger hon till AP.

Tusentals gömmer sig i källarutrymmen under ryska anfall. En av dem är Homa Janna.

– Varför skulle jag inte gråta?, säger hon till nyhetsbyrån.

– Jag vill ha mitt hem. Jag vill ha mitt jobb. Jag är så ledsen för människorna, för staden och för barnen.

Anna Hansson/TT

Kristin Groth/TT