KRIGET I UKRAINA

Källor: Beslut om nya EU-sanktioner klart

EU-regeringar eniga om en ny runda EU-sanktioner mot Ryssland. Arkivbild Bild: Alexander Zemlianichenko Jr AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

EU-länderna har gjort upp om en ny runda sanktioner mot Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till diplomatkällor.

På svarta listan hamnar nu även en statlig rysk investeringsfond och ytterligare 150 ryska politiker och företagsledare.

Över 140 ryska politiker i federationsrådet, överhuset i det ryska parlamentet, kommer att få sina tillgångar frusna och inreseförbud.

Bland företagsledarna som därutöver sanktioneras enligt beslutet finns högt uppsatta chefer på ryska företag inom it, jordbruk, flygindustrin, telekom, metallindustrin och kemisektorn. Vissa familjemedlemmar till de svartlistade ryssarna kommer också att omfattas.

Ska bekräftas inom kort

EU-ländernas ambassadörer i Bryssel har redan gjort upp om ett sanktionsbeslut, som ska bekräftas på ministernivå inom kort, skriver den franska EU-representationen i ett inlägg på Twitter på onsdagen.

Det ryska federationsrådets ledamöter hamnar på sanktionslistan sedan de röstat för åtgärder som ingår i det ryska invasionskriget i Ukraina, som inleddes den 24 februari. De har även godkänt en lag som kriminaliserar spridningen av nyheter som ryska myndigheter bedömer som fejk.

Storbritannien går också vidare med nya sanktioner, bland annat ett exportförbud av teknik och komponenter till flygplansindustrin samt ett embargo mot försäkrings- och återförsäkringsprodukter.

Tre banker i Belarus

EU-länderna överväger också att stänga ute tre banker i Belarus från Swift-systemet, som banker använder för kommunikation i samband med internationella transaktioner. Sedan tidigare har sju ryska banker stängts av från Swift som en sanktion, ett beslut som ska träda i kraft nästa vecka.

Det förs även en diskussion om att införa ett embargo mot ryska land- och sjöstransporter och ett förbud för ryska fartyg att få tillträde till hamnar i EU. Frågan om att införa ett EU-embargo mot import av rysk olja – i linje med beslut i USA och Storbritannien – har också varit på tal.