DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Så påverkas du när kronan rasar

Räkna med kraftigt stigande bensinpriser nu. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Den svenska kronan faller brant mot den amerikanska dollarn och euron. Räkna med ett bensinpris på över 20 kronor, varnar valutaexperten Carl Hammer hos SEB.

Rysslands militära insats i Ukraina ger tydliga effekter även på världens valutamarknader. Bland förlorarna märks den svenska kronan som under morgonen tappar tio öre mot den amerikanska dollarn till 9:50 och sju öre mot euron till 10:69.

– Det är som alltid med små och inte likvida valutor, de går sämst i tider av oro och kronan är tyvärr den sämsta igen av de stora valutorna, säger Carl Hammer, analyschef och valutaexpert hos SEB.

Närheten till Östeuropa bidrar dessutom, påpekar han, medan grannlandet Norges valuta klarar sig bättre tack vare oljetillgångar när oljepriset rusar i höjden.

Dyster utblick

SEB ger i sitt morgonbrev till analytiker en dyster utblick gällande den svenska kronans framtid.

– Vi har tidigare inte haft prognoser upp mot 11 kronor men flaggat för att det är möjligt om det blir ett fullskaligt krig och det är tyvärr det vi har just nu. Det finns också ganska lite som kan hjälpa till att bromsa det här, Riksbanken har till exempel varit väldigt tydlig med att man ska vara en av de sista att erbjuda en positiv ränta igen.

För de svenska hushållen betyder det här också en ännu tuffare tillvaro med bland annat kraftigt stigande drivmedelspriser.

– I absolut närtid kommer bensinpriser att stiga en bra bit över 20 kronor men vi kommer inte se en sådan dramatisk förändring att Riksbanken kommer att agera, bedömer Carl Hammer.

Dyrare semester

För svenska semesterresenärer betyder också självfallet en svagare krona en betydligt dyrare solsemester än man ursprungligen planerat för. Svenska exportföretag skulle kunna gynnas av en svagare krona, bland dessa märks exempelvis lastbilstillverkaren Volvo, verkstadsbolag som Trelleborg och Atlas Copco. Även råvarubolag som gruvjätten Boliden brukar traditionellt lyftas upp i sådana sammanhang. Carl Hammer poängterar dock att det är svårt att prata vinnare i en sådan osäker miljö som man nu befinner sig i.

– Jag tror inte det kommer speciellt mycket gott ur detta, särskilt då det är osäkert i omvärlden just nu.

Tobias Österberg/TT