CORONARESTRIKTIONERNA

England slopar alla covidrestriktioner

Smittskyddsrestriktionerna i England ser ut att slopas. Arkivbild. Bild: Matt Dunham/AP/TT

Storbritannien (TT-AFP)

Alla lagstadgade smittskyddsrestriktioner i England lyfts och ersätts av personligt ansvar, meddelar premiärminister Boris Johnson.

Kravet på självisolering vid positivt covidtest ska bort från och med torsdag, generell testning och kontaktspårning upphör och ickevaccinerade kan ha kontakt med andra, räknade Johnson upp när beskedet presenteras parlamentet på måndagseftermiddagen.

Anledningen är den höga vaccingraden samt att omikronvarianten är så pass mycket mildare, tillade han.

Ta eget ansvar

– Vi behöver inte lagar för att skydda oss, vi kan förlita oss på vår ansvarskänsla vad gäller att skydda andra. Låt oss lära oss att leva med covid, fortsatte den brittiske premiärministern.

Covidsmittade personer kommer hädanefter bara att rekommenderas isolering, till skillnad från tidigare krav. De kommer inte heller att få extra bidrag för att stanna hemma.

För de äldsta och personer med nedsatt immunförsvar kommer kostnadsfria tester fortfarande att tillhandahållas efter slutdatumet den 1 april. Personer över 75 år samt sårbara grupper erbjuds också en fjärde dos vaccin.

Beslutet att lyfta restriktionerna i England möter kritik från flera håll. Oppositionella Labour kritiserar att det inte längre kommer att erbjudas bekostade covidtester.

– Boris Johnson utropar seger innan kriget är över, i ett försök att avleda uppmärksamhet från att polisen bankar på hans dörr, säger partiets vårdtalesperson Wes Streeting.

Får kritik

Matthew Taylor, vd för en organisation som företräder chefer inom den statliga vårdapparaten, håller med premiärministern om att vaccineringen har gått bra, men tillägger:

– Regeringen kan inte vifta med en trollstav och låtsas att hotet har försvunnit helt och hållet.

Också Andrew Pollard, chef för Oxford Vaccine Group som utvecklat Astra-vaccinet, är kritisk. Pollard anser att det är av största vikt att övervaka viruset och behålla ett tidigt "varningssystem", som slår larm om nya varianter.

Regeringen i London bestämmer över smittskyddsregler i England, medan de regionala regeringarna bestämmer i Skottland, Wales och Nordirland.