DET SVENSKA LANTBRUKET

Nya regler öppnar för småskalig gårdsslakt

De nya EU-reglerna gäller nötkreatur, grisar och hästar. Arkivbild. Bild: Johan Bävman/TT

Lantbruk (TT)

Småskalig gårdsslakt av nötkreatur, grisar och hästar är en ny möjlighet efter förändringar av EU:s hygienregler. Nu utreder Livsmedelsverket hur detta ska fungera på svenska gårdar, rapporterar ATL.

Gårdsslakten får bara ske i liten skala: Max tre nötkreatur eller tre hästar åt gången, alternativt sex grisar.

– Det som är nytt är ju att platsen för slakt kan vara vid den jordbruksanläggning som djuren kommer ifrån. Innan har slakt av de här djurslagen bara varit möjlig på slakteri eller mobilt slakteri, säger veterinärinspektör Mona-Lisa Dahlbom Wiedel till tidningen.

Det blir en särskilt stor poäng för svårhanterliga eller skygga djur att slippa transporteras till ett slakteri eller fösas in i ett mobilt slakteri som kommer till gården. Nu kan djuren i stället avlivas utomhus.

Men en veterinär måste närvara och slakten ska utföras av anställda med kompetens från slakteriet. De slaktade kropparna måste tas till slakteri inom två timmar på ett garanterat hygieniskt sätt.

Eldrimner, ett nationellt centrum för mathantverk, har arbetat för en sådan här förändring i flera år och hoppas att regeländringen på sikt även ska gälla får och lamm. Sedan tidigare tillåts gårdsslakt av fjäderfä och kaniner.