RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Högsta brittiska inflationen på 30 år

Inflationstrycketr ökar oväntat snabbt i Storbritannien, där allt fler nu räknar med nya räntehöjningar redan i februari från Bank of England. Arkivbild Bild: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Den brittiska inflationen lyfte till 5,4 procent i december, den högsta nivån sedan 1992. Trycket ökar därmed på landets centralbank, Bank of England, att strama åt med ännu en räntehöjning.

Liksom i många västländer är det brist på varor som efterfrågas mer i pandemin och oväntat höga elpriser som driver på den dramatiska prisutvecklingen i Storbritannien.

Effekten av inflationen är att den gröper ur konsumenternas köpkraft, då priserna på varor och tjänster stiger snabbare än lönerna. Så ser det ut i stora delar av världen just nu.

I Storbritannien är det dessutom oväntat tajt på arbetsmarknaden, med uppenbara svårigheter att hitta arbetskraft i många branscher, vilket riskerar att elda på löneinflationen.

Bank of England höjde så sent som i december i fjol styrräntan för första gången sedan pandemin slog till, upp till 0,25 procent – från rekordlåga 0,10 procent.

Onsdagens nya chocksiffra innebär att en ny höjning kan komma redan den 3 februari, då nästa räntebesked väntas. Detta trots att den snabba spridningen av omikronvarianten av covid-19 slår hårt mot ekonomin just nu.

Bland ekonomer räknar många med att inflationen i Storbritannien toppar under våren. Det kan bli kring 6,5 procent i april, enligt vissa prognoser.

Den brittiska kärninflationen i december, det vill säga exklusive energi, livsmedel och andra priskänsliga varor, lyfte till 4,2 procent i december.

Joakim Goksör/TT