Lastbilsjättar satsar på laddningsnätverk

Volvokoncernen skapar samägt bolag för laddningsinfrastruktur med Scaniaägaren Traton och tyska Daimler Truck. Arkivbild Bild: Alan Diaz AP/TT

Ekonomi (TT)

Buss- och lastbilstillverkarna Volvokoncernen, Daimler Truck och Scania-ägaren Traton Group har skrivit på ett bindande avtal om att skapa ett gemensamt företag för att bygga upp ett offentligt laddningsnätverk.

Laddningsnätverket ska serva tunga fjärrtransportlastbilar och långfärdsbussar, skriver Volvokoncernen i ett pressmeddelande.

Siktet är inställt på att starta upp samriskföretaget 2022, vilket dock förutsätter att berörda konkurrensmyndigheter ger klartecken.

"Parterna åtar sig tillsammans att investera 500 miljoner euro, vilket antas vara den i särklass största investeringen hittills i laddinfrastruktur inom den europeiska tunga lastbilsindustrin. Planen är att installera och driva minst 1 700 högpresterande gröna laddningspunkter vid och nära motorvägar samt vid logistik- och destinationspunkter, inom fem år från etableringen av samriskföretaget", skriver Volvokoncernen.

Joakim Goksör/TT