CORONARESTRIKTIONERNA

"För sent" med brittisk lockdown till nyår

Ännu flanerar turister på Westminster Bridge i London. I bakgrunden Big Ben, som genomgår en flerårig renovering. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Storbritannien (TT)

Antalet covid-inlagda på sjukhus stiger mycket kraftigt i London, varnar premiärminister Boris Johnson.

Han vill, eller kan, inte beordra någon brittisk jul-lockdown – men framåt nyår kan det vara för sent, varnar experter.

– Läget är mycket svårt, och argumenten för och emot väger väldigt, väldigt jämnt, säger Johnson efter att i måndags ha hållit ett regeringsmöte om eventuella nya pandemirestriktioner.

Som internationellt nav har London drabbats tidigt av den nya omikronvarianten av coronaviruset. Och enligt preliminär statistik ökar antalet covid-relaterade inläggningar i huvudstaden nu alarmerande snabbt – en trend som ännu inte syns på riksnivå i de grafer som publiceras på nätet.

Men även London-siffrorna är svårtydda. Omikron sprider sig lättare än tidigare varianter, men gör inte nödvändigtvis folk sjukare. Englands högsta medicinska tjänsteman Chris Whitty har sagt att det nu verkar vara fler som läggs in av andra skäl, och först på sjukhuset konstateras att de har covid.

Ovanligt möte

Det tyder i så fall, å ena sidan, på att många av de inlagda kan ha milda symtom. Å andra sidan belastar de ändå vården hårt, i och med att de ur smittohänseende måste behandlas lika strikt som övriga covid-patienter.

– Baksidan är att vi ändå inte bara kan skicka dem till vårdhem eller ut i samhället, där de ofta bor ihop med andra från riskgrupper, säger en intensivvårdsläkare till The Financial Times.

Regeringens möte pågick i "upp emot tre timmar", berättar Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.

– Väldigt ovanligt för Boris Johnson, han gillar inte långa möten.

Och ändå:

– Kontentan blev att regeringen inte tänker göra något, säger Barnard till TT.

Två till fyra veckor

Premiärministern formulerar det lite annorlunda.

– Vi tittar på alla möjliga åtgärder för att hålla omikron under kontroll, vi utesluter ingenting, säger Boris Johnson.

Brittiska medier rapporterar att det under mötet bland annat luftades idéer om att gå tillbaka till tidigare nedstängningsregler, så att exempelvis människor från olika hushåll inte får umgås. Sådana åtgärder skulle i så fall gälla i två till fyra veckor.

Liknande regler infördes häromdagen i Nederländerna, och övervägs i fler EU-länder. Men enligt rapporterna är många brittiska ministrar starkt emot en lockdown. Och även de som i vanliga fall kanske skulle ha förespråkat en sådan, menar att det skulle kännas för brutalt så här dagarna före jul.

Nyår i fokus

Nu har tiden i praktiken runnit ut för denna vecka, i och med att storhelg väntar, påpekar Barnard.

– Boris Johnson har lovat att nya restriktioner ska tas upp till omröstning i underhuset. Och eftersom parlamentet har paus nu skulle det ta två dygn extra att kalla in det.

Därmed hamnar nyår i fokus. London har redan ställt in det offentliga firandet på Trafalgar Square, och enligt medierapporterna är regeringen redo för en lockdown i nästa vecka. Frågan är hur långt ytterligare smittan hunnit då.

– Att vänta på definitiva bevis för att (det offentliga vårdsystemet) NHS hotas av kollaps innebär att det blir för sent att avvärja denna kris, säger Christina Pagel, forskningschef vid UCL (University College London), enligt The Guardian.

Henrik Samuelsson/TT

Boris Johnson (närmast kameran) och Chris Whitty på en presskonferens i förra veckan. Skylten uppmanar britterna att ta en tredje vaccinspruta. Bild: Tolga Akmen/pool/AP/TT

Fakta

2020:

Coronaviruset från Kina når Storbritannien under vintern. Efter godkännandet av speciallagen "Coronavirus Act 2020" träder en första brittisk nedstängning av samhället i kraft i slutet på mars.

Lättnader görs under sommaren, men på hösten förvärras smittoläget igen. Hårda regler för umgänge är i kraft bland annat över jul och nyår.

2021:

En "vägkarta" för att häva alla restriktioner läggs fram i februari. Öppnandet börjar med bland annat skolor i mars, och slutförs med att nattklubbar kan slå upp portarna i juni.

Men sommaren hinner inte långt förrän kurvorna över smittade och sjukhusvårdade skjuter i höjden igen. Under hösten har dock regeringen, liksom i andra länder, varit mycket mer tveksam till att införa nya restriktioner – till omikronvarianten kom, och i nuläget sprider sig snabbt.