CORONARESTRIKTIONERNA

Ny virustopp i Australien

Köer till en drive-in-klinik i Bondi Beach i Sydney, Australien. Bild: Bianca De Marchi/AP/TT

Australien (TT)

I den australiska delstaten New South Wales registrerades 3 057 nya fall av covid-19 under måndagsdygnet. Det är den högsta dygnssiffran för någon australisk delstat under pandemin.

Delstatsledaren Dominic Perrottet uppmanar dock till lugn och säger att relativt få personer vårdas för covid-19 på sjukhus och intensivvårdsavdelningar.

– Pandemin försvinner inte, vi måste lära oss att leva med den, säger han enligt ABC News.

Under december har restriktioner lyfts i stora delar av Australien i takt med att vaccinationsgraden ökat – över 90 procent av alla australier över 16 år har fått två doser, enligt hälsomyndigheterna.

På tisdagen meddelades dock att bland annat munskyddskrav återinförs i Australian Capital Territory där huvudstaden Canberra ligger. Men landets premiärminister Scott Morrison tycker inte att man ska återgå till hur det har varit.

– Vi måste komma bort från de hårdhänta strategierna och vi måste behandla australierna som vuxna, säger Morrison under en presskonferens.

– Vi kommer inte att återgå till nedstängningar. Vi rör oss framåt för att leva med det här viruset med sunt förnuft och under ansvar, fortsätter han.

Snabba nedstängningar och strikta restriktioner har hittills under pandemin hjälpt Australien att hålla smittspridningen på låg nivå jämfört med andra länder. Totalt har knappt 255 000 fall av covid-19 och 2 146 dödsfall registrerats av Johns Hopkins-universitetet, på cirka 26 miljoner invånare.

Totalt rapporterades omkring 4 600 fall i Australien på tisdagen, vilket också det är en ny toppnotering.

Emma Gyllestad/TT

Antal nya fall per 100 000 invånare per dag. Bild: Johan Hallnäs/TT