CORONARESTRIKTIONERNA

Fauci varnar för hård vinter med omikron

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci. Arkivbild. Bild: Susan Walsh/AP/TT

USA (TT-AFP)

USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci förutspår en dyster vinter och ett hårt tryck på sjukhusen på grund av coronavirusets omikronvariant.

– Den rasar fram genom världen, säger han till NBC.

Antalet dagliga nya fall i USA var 86 000 den 1 december. Den 14 december hade siffran nått 117 000 – en ökning med 36 procent på bara två veckor.

– Om det är något som är säkert (om omikron), så är det dess ovanliga förmåga att spridas, säger Anthony Fauci i en intervju med NBC.

Hur många av de nya fallen som är omikron har däremot inte fastställts. Inga studier har hittills kunnat bekräfta hur omikronvarianten eventuellt skiljer sig från andra sars-cov-2-virus, men enligt Fauci har smittspridningen ökat tiofaldigt på flera platser runt om i USA.

Anthony Fauci varnade under söndagens intervju också för uppfattningen att omikronvarianten ger mildare sjukdom än andra varianter, eftersom många smittofall oavsett eventuellt mildare sjukdomsförlopp, innebär hög risk för en överbelastad sjukvård.

– Om saker och ting fortsätter så som de gör nu kommer våra sjukhus vara väldigt ansträngda om två veckor, säger Fauci.

Särskild oro riktas mot områden där många valt att inte vaccinera sig. Lite mer än 70 procent av USA:s befolkning har tagit den första vaccindosen, vilket Fauci beskriver som det största problemet i nuläget.

Senatorerna Elizabeth Warren och Cory Booker meddelade på söndagen att de trots tre vaccinsprutor testat positivt för covid-19, men att de båda hade lindriga symtom. Att förhindra svår sjukdom i covid-19 är ett av vaccinets främsta syften.

Över 800 000 personer har avlidit med covid-19 i USA.