KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Kärnkraft ett krux vid fransk-tyskt möte

Tysklands nye finansminister Christian Lindner (vänster) träffade Frankrikes dito Bruno Le Maire i Paris. Det enda som tycks ha skavt var kärnkraftsfrågan. Bild: Michel Euler/AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Frankrike och Tyskland är överens om det mesta, konstaterar ländernas finansministrar vid ett första möte. Men inte om kärnkraften.

Tysklands Christian Lindner gör ett första besök i Paris på sin post och träffar där sin franske kollega Bruno Le Maire.

Innan ministrarna skulle sätta sig ned för middag slog de fast inför ett pressuppbåd att länderna är eniga om de flesta ekonomiska frågor, tills de fick frågor om just kärnkraften.

– Jag tror att vi sparar den frågan till efterrätten, tills vi har druckit tillsammans, och då finner vi en kompromiss, sade Le Maire.

Frankrike får ungefär tre fjärdedelar av sin energiförsörjning från kärnkraft. Landet står på den sida inom EU som vill att kärnkraft listas som ett hållbart alternativ inom den så kallade taxonomin, unionens regelverk för gröna investeringar. Tyskland står på andra sidan.

Lindner konstaterade att det är en svår diskussion sett till Tysklands "politiska kontext". Hans liberala parti FDP har just bildat ny regering med mindre kärnkraftsvänliga partier i socialdemokratiska SPD och miljöpartiet De gröna.

Tysken tillade att han tror att ländernas diskussioner med EU-kommissionen kommer att landa i en "bra lösning för alla parter".