DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

IMF:s chefsekonom varnar för inflationen

Gita Gopinath, chefsekonom på Internationella valutafonden (IMF), varnar för att inflationstrycket byggs upp. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Pandemin och det höga inflationstrycket runt om i världen gör att det utrymmet för stödköp och låga räntor är på väg att försvinna. Den varningen utfärdas av Gita Gopinath, chefsekonom på Internationella valutafonden (IMF).

– Vi befinner oss nu i en fas där länder runt om i världen helt enkelt inte har utrymme att ha kvar en penningpolitiskt mjuk linje, och att hålla nere de extremt låga räntorna. Vi ser hur inflationstrycket byggs upp runt om i världen, säger Gopinath på ett WHO-möte om finansiering av vaccin och andra verktyg mot covid-19-pandemin.

Enligt Gopinath riskerar nu en mer utdragen pandemi att ge upphov till mer utdragna problem med leveranskedjor, vilket ökar inflationstrycket.

– Då har vi en reell risk för något som vi än så länge kunnat undvika, vilket är stagflationsoro, säger Gopinath.

Stagflation är en penningpolitisk mardröm där tillväxten stagnerar och arbetslösheten stiger samtidigt som inflationen skjuter i höjden. I det läget kan centralbankerna inte längre stimulera tillväxt och jobbskapande med räntesänkningar och stödköp, då det skulle trycka upp inflationen ännu högre.