Ny covid-variant skakar börserna

Det är dystert på de ledande aktiemarknaderna. Arkivbild. Bild: Richard Drew/AP/TT

Börs (TT)

Ledande aktiemarknader skakas av den nya virusvarianten som upptäckts i bland annat Sydafrika. En tydlig nedgång väntas på New York-börsen senare i dag.

Upptäckten av en ny variant av coronaviruset, B.1.1.529, samt WHO:s varning har fått omedelbara avtryck. I Asien stängde bland annat Tokyobörsen tydligt med bland annat Nikkei 225-index ned 2,5 procent.

– När jag tittar på min skärm är det knappt något grönt, bara rött. Det hänger helt och hållet ihop med covid, säger Andy Maynard vid investmentbanken China Renaissance i Hongkong till Financial Times.

Bland de aktier som faller tyngst är reserelaterade bolag som exempelvis Japan Airlines med en nedgång på 6,6 procent.

I Hongkong där två fall upptäckts är också Hang Seng-index kraftigt ned och inför starten av handelsdagen på de europeiska marknaderna, visar förhandeln på ett fall på omkring två procent för bland annat Londonbörsen. New York-börsen har förkortad handelsdag på grund av helgdag men även där ses en nedgång för alla tre ledande index. Nasdaqs kompositindex är hittills under veckan ned 1,3 procent medan S&P 500 är i princip oförändrat och Dow Jones industriindex har stigit 0,6 procent.

På råvarumarknaden backar såväl Brent-oljan liksom den amerikanska WTI-varianten markant, 2,3 respektive 2,9 procent, utifrån en farhåga om betydligt minskad efterfrågan.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligationen har samtidigt tappat fart efter att ha stigit den senaste tiden och sjunker nu 1,55 procent jämfört med 1,65 procent tidigare i veckan.