DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

KI: Industrins omsättning ökar

Konjunkturinstitutet presenterar en extramätning. Arkiv. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Återhämtningen i näringslivet tuffar på. Inom näringslivet, som helhet, ökar omsättningen och främst inom tillverkningsindustrin, enligt en extramätning från Konjunkturinstitutet (KI).

I april beräknas omsättningstappet för tillverkningsindustrin nu till 1 procent jämfört med ett normalläge. För hela näringslivet beräknas omsättningstappet till 8 procent.

I maj förra året beräknades omsättningstappet både för hela näringslivet och för tillverkningsindustrin specifikt till 20 procent.

Mindre än hälften, 40 procent, av företagen i KI:s undersökning uppger nu att de har lägre omsättning jämfört med ett normalläge. Den andelen har minskat med åtta procentenheter sedan förra undersökningen. Inom tillverkningsindustrin har 27 procent lägre omsättning än normalt och nästan lika stor andel har en högre omsättning än normalt.

Inom den i krisen hårt drabbade tjänstesektorn uppger också färre företag att de har lägre omsättning en under ett normalläge. Andelen är nu 42 procent jämfört med 52 procent i marsmätningen.

Helena Wande/TT