BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Spionaget: Svenska innovationer konkurrerar ut svenska företag

STOCKHOLM 20170903 Genrebild på hackare som skriver skadlig kod. Foto Gustav Sjöholm / TT kod 11850 Bild: Gustav Sjöholm/TT

Företagsspionaget har ökat i sådan omfattning att det hotar svensk konkurrenskraft, varnar Patrik Sandgren, cybersäkerhetsexpert på Teknikföretagen, skriver Magasin t:.

Företagsspionaget ökar. Bakom försöken står ofta statsunderstödda aktörer.

– Hotbilden mot Sverige har generellt sett ökat under senare år och den har blivit bredare och mer komplex. [Främmande makt] använder inte bara en sorts påtryckningsmedel utan man använder militära, ekonomiska och politiska medel för att få sin vilja igenom. Man har ett annat klaviatur att spela på helt enkelt, säger Jan Kinnander vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST, till Magasin t:.

Patrik Sandgren, cybersäkerhetsexpert på Teknikföretagen, varnar för att svenska företag konkurreras ut.

– Företagsspionaget kan i praktiken leda till att företag som utvecklat ny teknik i Sverige konkurreras ut av sina egna lösningar, realiserade av företag i de länder som ägnar sig åt detta. Utmaningen är att spionaget riktat mot näringslivet nu bedrivs i en sådan omfattning och skala att det på sikt riskerar att underminera Sveriges konkurrenskraft.

Magasin t: Enligt Säkerhetspolisen har idag ett femtontal stater spionverksamhet i Sverige