AVTALSRÖRELSE

Rapport: Svårt avtalsläge men parterna spås fixa det

Bild: Henrik Montgomery/TT

Det är ett ovanligt osäkert ekonomiskt läge inför avtalsrörelsen i början av 2023, men den svenska lönebildningsmodellen kommer att klara prövningen. Det skriver Industrins Ekonomiska Råd i sin nya rapport, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det såklart en väldigt osäker situation och det blir förstås en svår avtalsrörelse, men vi är inte lika oroliga som många andra. Den svenska lönebildningsmodellen med ett industriavtal skapades just för att hantera en sådan här situation som världsekonomin befinner sig i nu, med risk för stagflation", säger Ola Bergström, professor i företagsekonomi vid Göteborgs Universitet och ordförande i rådet, till Nyhetsbyrån Direkt.

Rådet konstaterar att det inte saknas utmaningar inför stundande avtalsrörelse 2023, som kommer att bedrivas i ett läge med den högsta inflationen på årtionden samtidigt som det finns risk för en lågkonjunktur och i värsta fall stagflation – alltså samtidigt hög inflation och en svag ekonomi.

Ola Bergström konstaterar att det finns en hel del som uttryckt oro för ett scenario där den höga inflationen leder till högre löneavtal som cementerar den höga inflationen i en löne-prisspiral.

"Den stora frågan nu är risken för en förlängd period med hög inflation, vilket alla skulle förlora på. En del gör nu jämförelser med 70-talet, men vi har väldigt annorlunda förutsättningar nu. Industriavtalet, där industrin sätter ett märke baserat på den internationella konkurrenskraften, bidrar till att kortsluta löne-prisspiraler", säger han.

En annan skillnad är att Riksbanken är oberoende och har ett inflationsmål samtidigt som den ekonomiska politiken nu bejakar strukturomvandling och omställning på ett helt annat sätt än i 70-talets överbryggningspolitik.

"Vi har prisstabilitet från Riksbanken och industriavtalet ger lönestabilitet. Skulle man teckna för höga avtal slår det direkt mot konkurrenskraften och företagen måste göra sig av med personal. Den mekanismen är mycket starkare nu än på 70-talet då man fick stöd för att behålla personal. Nu har vi i stället omställningsstöd för att hantera strukturomvandling", säger Ola Bergström.

Rådets medskick till parterna inför stundande avtalsrörelse är att lita på att centralbankerna kommer att få ned inflationen, hålla blicken på den långsiktiga utvecklingen snarare än allt dramatiskt som sker nu samt att tro på sin egen lönebildningsmodell.

"Nu är inte läget för att experimentera med lönebildningen. Industriavtalet har fungerat väl och det skapades alltså just för att hantera ett sådant här läge som vi befinner oss i nu", säger Ola Bergström.

Johan Bahlenberg, Nyhetsbyrån Direkt