CORONARESTRIKTIONERNA

Nya restriktionerna tryckte ner hans företag i botten – ”Politikerna måste inse konsekvenserna”

Lars Carlstrand är besviken på att svenska politiker inte förstår hur de nya restriktionerna drabbar företagen. Bakom honom syns några av alla de massagebänkar som just nu inte används. Bild: Sören Andersson

Under hösten vände det äntligen uppåt. Restriktionerna släppte och Lars Massages kunder återvände. Men det blev bara en kort respit. Nya restriktioner har återigen tvingat in verksamheten på sparlåga. ”Värst av allt är nog den obefintliga förståelsen bland politiker”, säger vd:n Lars Carlstrand.

I början av 2020 pekade det mesta mot att året skulle bli det bästa hittills under företagets snart 30-åriga historia. Team Lars Massage hade under de åren vuxit från en blygsam start i Uppsala till verksamhet i hela Sverige. Affärsidén är friskvård på plats ute på företagen och att där ge de anställda massagebehandlingar i samarbete med HR-avdelningen och företagshälsovården på arbetsplatsen.

− Då var vi 140 massörer som gav drygt 80 000 behandlingar varje år. Ett av de största i företagen i vår nisch i landet, berättar Lars Carlstrand, vd för företaget som bär hans namn.

Sen kom Covid-19.

− Vi gick från etthundra procents beläggning till 20 på bara en vecka. Det var naturligtvis ett dråpslag att tappa 80 procent av omsättningen, fortsätter han.

Jag ser redan hur många kollegor i branschen, framför allt de mindre verksamheterna ger upp och lägger ner.

När den första chocken hade lagt sig satte krishanteringen igång. Med hjälp av korttidspermitteringar och tack vare att de goda åren hade skapat en ekonomisk stabilitet i företaget gick det att ta sig vidare.

− Egentligen var det pengar som skulle ha använts till att utveckla företaget. Istället fick vi använda dem till att leva vidare på sparlåga, säger Torkel Segerstedt, verksamhetschef på företaget.

Ytterligare en hjälp i övervintrandet var omställningsstödet, men att ta del av erbjudandet om uppskjuten skatt var inte aktuellt.

− Det är ju ett bedrägeri så det finns inte! Det är ju som att låna av sig själv och sen blir det rena fällan som slår igen någon gång i framtiden. Redan nu har ju Skatteverket börjat kräva återbetalningar, säger Torkel Segerstedt han.

”Samma tvärstopp igen”

Efter sommaren förra året gick det plötsligt lättare att andas. Anställda och konsulter kunde återvända, nya kunder kom in och verksamheten gick upp till 50 procent jämfört med tiden innan pandemin. Näsan var ovanför vattenytan igen. Det fanns också en vilja bland arbetsgivare att erbjuda de anställda massage som ett sätt att locka dem tillbaka till arbetsplatsen, enligt Lars Carlstrand.

Sen kom Omikron.

− Det blev samma tvärstopp igen. Tre fjärdedelar av kunderna borta. Vad annat att vänta när regeringen säger att alla ska jobba hemma, inte på arbetsplatsen där vi möter dem? Vi är tillbaka på ruta ett igen och pengarna rinner ut ur företaget.

Den här gången är dock Lars Carlstrands tålamod med hur företagen behandlas betydligt mindre. Han efterlyser en förståelse för vilka konsekvenser som ständigt nya restriktioner medför. Som aktiv i de branschorganisationer som finns, har han skrivit brev till finansminister Mikael Damberg (S) och påtalat att regeringen måste kombinera de hårda restriktionerna med stödåtgärder.

− Och de måste träda i kraft nu. Inte sedan. Det är ju idag det är kris för oss och mängder av andra branscher.

”Det är nog det som har gjort mest ont i hela den här processen, att tvingas säga nej till människor som vi känner och har arbetat med i många år. Inte sällan är de egna företagare i sin tur och råkar fruktansvärt illa ut eftersom de har mindre marginaler”, säger Torkel Segerstedt. Bild: Privat

Något svar har ännu inte inkommit från finansministern och i övrigt är det mest till intet förpliktigande vaga utfästelser, menar Torkel Segerstedt. Knappast den typen av besked som kan ge vägledning, underlätta beslutsfattandet kring hur företagen än en gång ska ta sig an verkligheten när affärerna rasar samman. Och han får medhåll från Lars Carlstrand.

− Politikerna säger att vi ska ställa om, satsa på utveckling. Med vilka pengar då? Vi och mängder av andra företag har dränerats på pengar under de senaste 18 månaderna. ”Lägg i malpåse, övervintra”, säger någon. Nej, risken är alldeles för stor att det inte går att komma igång igen. Jag ser redan hur många kollegor i branschen, framför allt de mindre verksamheterna ger upp och lägger ner, säger han.

Kompetensen försvinner

Det är en utveckling som i sig är nästa problem som krisen för med sig: Kompetensen i branschen tunnas ut när duktiga yrkesmänniskor blir utan jobb och satsar på utbildning och andra jobb för att rädda sig vidare.

− Det är nog det som har gjort mest ont i hela den här processen, att tvingas säga nej till människor som vi känner och har arbetat med i många år. Inte sällan är de egna företagare i sin tur och råkar fruktansvärt illa ut eftersom de har mindre marginaler. Det är bra människor som lider, säger Torkel Segerstedt.

I sin tur skapar det en ond cirkel att, när det vänder igen, blir det svårt att återanställa dem med rätt erfarenhet.

− Vi måste rädda de resurser som finns i branschen, annars kraschar det här helt och hållet. Men hittills har vi bara fått vaga löften och sådana finns det ingen trygghet i. Hur ska omställningsstödet se ut den här gången? Det blev ju ändringar förra året när EU protesterade, vad säger att det inte händer igen? Vi behöver ju långsiktighet, fortsätter Torkel Segerstedt.

Trots det mörker som just nu omger Lars Carlstrand och kollegorna på Team Lars Massage, liksom alla andra företagare som drabbas, tänker han inte ge upp, inte avveckla ett livsverk med snart 30 år på nacken.

− Absolut inte. Jag tänker inte ge mig. Förhoppningen är att vi snart ska kunna börja ännu en period av återhämtning. Friskvård är något som blir allt mer viktigt i den situation som vi befinner oss i. På ett sätt blir det som att starta hela företaget på nytt, med små medel, göra jobbet själva och successivt bygga upp igen.

− Men det måste ske med hjälp av politikerna och ekonomiska stöd. De kan inte bara drämma till med regler utan att inse konsekvenserna. Vägrar de se det, då går vi faktiskt under, säger Lars Carlstrand.