ELKRISEN

Nu kommer konkursvågen – här är företagen som drabbas först

Här ökade konkurserna mest under augusti jämfört med i fjolårets siffror. Bild: Pressbild/UC/Montage, Jessica Gow/TT

Konkurserna ökade med 14 procent i augusti och värre tider väntas i spåren av energikris, inflation och ränteökningar. ”Vi spår en ökad konkursutveckling och mörkare tider”, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, till TN.

Antalet konkurser i det svenska näringslivet uppgick i augusti till 358 bolag vilket är 14 procent mer än motsvarande månad i fjol. Det visar siffror från Sveriges största affärs- och kreditinformationsföretag, UC.

Vändningen kommer efter en gynnsam period kopplad inte minst till restriktionslättnaderna efter coronapandemin. Utslaget i år har konkurserna uppgått till 3 776 stycken vilket är en minskning med fyra procent. Men nu har det vänt och värre väntas det bli framöver.

– Efter att konkurserna stadigt minskat så har det vänt, och vi ser få positiva signaler framöver – snarare tvärtom. Vi går mot mörkare tider även om det vore fel av mig att spekulera i exakta siffror längre än augusti, säger Johanna Blomé i en intervju med Tidningen Näringslivet.

Elkrisen beräknas öka konkurserna

Både företag och privatpersoner brottas med höga energipriser och när elräkningarna fortsätter att trilla in väntas en dämpning i ekonomin. Hushållen kommer helt enkelt inte ha lika mycket pengar över när en större andel av den disponibla inkomsten går till att betala elräkningar och ökade räntor till följd av ökad inflation. Till exempel höjer Riksbanken reporäntan med 1 procent.

– Bedömare pratar om flera års bortfall av reallöneökningar bara på några månader. Det kommer att slå hårt mot gemene man som får mindre kvar i plånboken.

Johanna Blomé, ekonom på UC, tror på ökade konkurser i elkrisens spår. Bild: Pressbild

Hushållen tvingas då prioritera och därmed minskar efterfrågan på en lång rad varor och tjänster vilket tillsammans med den ökande kostnadsbördan för företagen blir för tuff att hantera. Minskade intäkter paras med ökade utgifter som läggs på den redan tunga kostnadsbördan. Statistiken visar exempelvis att det svenska näringslivets arbetskostnader är bland de högsta i Europa.

Slutligen innebär situationen att företagen går omkull och effekterna har nu börjat visa sig i exempelvis partihandeln där konkurserna i augusti ökade med 53 procent samt hotell- och restaurangbranschen där ökningen blev 71 procent. Även detaljhandeln såg en ökning av konkurserna med 18 procent.

– Från tidigare kriser vet vi att när det blir tuffare ekonomi så drar hushållen in bland annat på konsumtionsvaror, restaurang, resor och nöje. Mat behöver man fortsatt handla men man kanske inte köper en ny jacka bara för att man vill ha en ny färg. Sedan finns det så klart olika segment som kan bli vinnare. Lågprisbutiker exempelvis.

Besöksnäringen orolig

Jonas Partheen, presschef hos Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för besöksnäringen, ser oroligt på läget.

– Nu ska man komma ihåg att om man tittar över hela året så är det fortfarande en minskning. Med det sagt så finns det en oro i branschen och det kommer med väldigt stor sannolikhet att bli en minskning i efterfrågan under vintern.

Och det finns ett par saker som den kommande regeringen skulle kunna göra för att underlätta för företagen, menar han. Återbetalningstiden för anstånden som togs under pandemin har exempelvis en alldeles för kort återbetalningstid, menar han.

– Våra beräkningar visar att ungefär 2 000 företag i besöksnäringen inte kommer att klara av att betala tillbaka anstånden inom den nuvarande avbetalningstiden. Då kan det förstås bli tal om avvecklingar och konkurser.

Jonas Partheen, presschef hos Visita. Bild: Pressbild

En annan viktig del som han anser behöver lösas är en förlängning av den sänkning som gjordes under pandemin när det gäller arbetsgivaravgiften för unga.

– Om inget görs så höjs den med 50 procent nästa år vilket vore en extra stor börda i en redan bekymmersam tid. Det är väldigt viktigt att den kommande regeringen adresserar de här frågorna fort, säger Jonas Partheen.

Regionala skillnader väntas

Eftersom elpriserna är en stor del av huvudvärken för företagen tror Johanna Blomé också att konkurserna kommer att bli fler i den södra delen av landet, där elpriserna är betydligt högre.

– Vi räknar med att se lokala skillnader i olika branscher. Det är mycket tuffare att driva ett elintensivt bageri i elområde 4 jämfört med elområde 1.

Än så länge syns heller inget ljus i tunneln.

– Vi ser ingen vändning när det gäller de saker som skapar press och stress för företagen. Elpriserna beräknas stiga och inflationen är inte över. Lyssnar man på vad analytikerna säger så spås flera månader av ökad inflation och även om inflationen skulle dämpas så betyder inte det att den stannar av. Dessutom brukar inte priserna sjunka tillbaka i samma takt utan det kan ta flera år innan man är tillbaka i ett normalläge.

Konkursstatistik i olika branscher
BranschKonkurser jan-aug 2021Konkurser jan-aug 2022Konkurser jan-aug Skillnad procentKonkurser Aug 2021Konkurser Aug 2022Konkurser Aug Skillnad procent
Byggindustri811746-8%74785%
Detaljhandel4164170%404718%
Juridik, ekonomi, vetenskap och teknik425393-8%29317%
Restaurang och hotell394347-12%213671%
Partihandel21924411%152353%
Transport228187-18%2215-32%
Information och kommunikation177175-1%101220%
Handel med motorfordon samt service1661734%1614-13%
Bevakning, fastighetsservice, kontorstjänster mm1221317%159-40%
Andra serviceföretag och företag för personliga tjänster m. m.141108-23%149-36%

Källa: UC