ARBETSKRAFTSINVANDRING

Debatt: Hälften av arbetskraftsinvandrarna får åka hem om lönekraven höjs

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Moderaternas krav på inkomstkrav kommer innebära att hälften av alla arbetskraftsinvandrare förlorar arbetstillståndet. I förlängningen kommer det bli omöjligt att rekrytera kompetens utifrån i bristyrken, skriver Almega på Expressen debatt.

85 procent arbetskraftsinvandringen sker till bristyrken. I förlängningen bidrar kompetensinvandringen med 12 miljarder kronor i skatteintäkter och det är av OECD avgjort att Sveriges regelverk för invandringen är till landets fördel i konkurrensen om arbetskraft.

Moderaternas förslag om att endast personer som tjänar över svensk medianlön ska få komma hit kan därmed få djupgående konsekvenser för rekryteringen till kunskapsintensiva branscher, skriver Almega. Med hjälp av data från SCB kan Almega konstatera att inom hotell, restaurang och hemservice skulle i princip alla arbetskraftsinvandrare behöva lämna Sverige, blir kravet verklighet.

”Vi ser gärna effektivare kontroller och hårdare sanktioner mot de som bryter mot reglerna – inte svepande åtgärder som hindrar hela branscher från att rekrytera nödvändig kompetens där den står att finna. Höjda lönekrav för arbetskraftsinvandrare kommer bara förvärra den rådande kompetensbristen i näringslivet och få Sverige att stagnera,” skriver debattörerna.

Expressen: ”Näringslivet stagnerar”