DEN SVENSKA INDUSTRIN

Unionen gläds över Volvo Cars börsnotering

Volvo Cars fabrik i Göteborg. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi (TT)

– Jag är positiv till börsnoteringen. Det är ett bevis på att Volvo har utvecklats, säger en glad Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars.

När väl beskedet om den planerade börsnoteringen av Volvo Cars kom, togs det emot mycket positivt av tjänstemannafacket Unionen, som representerar 4 300 medlemmar.

Klubbordförande Jörgen Olsson är glad, för i dag finns många som kan tänka sig att köpa aktier i Volvo Cars, konstaterar han. Men så har det inte alltid varit, enligt honom.

Har utvecklats

– Sedan Geely köpte Volvo Cars för tio år sedan har vi utvecklats. Då var det inte många som ville investera i bolaget. Men i dag finns det många, säger han.

Från Unionens sida är inställningen till både företaget och noteringen positiv, förklarar han.

TT: Tänker du köpa aktier själv?

– Det återstår att se. Men jag hoppas att vi anställda får möjlighet att investera i bolaget.

Det är bra både för anställda och för bolaget, tycker han, det är bra att anställda får äga aktier i bolaget de jobbar i.

Bolaget noteras på Stockholmsbörsen, och kanske kan man fundera över om det är ett sätt att fjärma Volvo Cars från den kinesiska stämpeln i och med den kinesiska ägaren Geely Holdings.

– Nej, det vill jag inte påstå. Men det känns bra med svenska ägare också.

Lyckligt äktenskap

Han förklarar att det inte funnits några konflikter kopplade till det kinesiska ägandet.

– Vi är väldigt nöjda med Geely. Det var ett bra giftermål. Ett av få inom bilindustrin, säger han, och förklarar att Volvo Cars har utvecklats enormt under Geelys tid som huvudägare.

– Jag är glad att det finns en tro på bolaget, säger Jörgen Olsson.

TT har även sökt IF Metall-klubben.

Johanna Cederblad/TT

Eric Li – även känd som Li Shufu, ordförande i Geely Holdings, och Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars. Arkivbild. Bild: AP/TT

Fakta

Volvo Cars meddelade på måndagen att bolaget ska låta sig noteras på Stockholmsbörsen i år.

Vilken värdering bolaget tänker sig är inte känt, men Volvo Cars tar in 25 miljarder kronor i en nyemission i samband med noteringen.

Källa: Volvo Cars