DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Analys: Frågor om jobb till unga och invandrare kraftigt underbevakade

Bild: Jessica Gow/TT

Sveriges utmaning att skapa jobb till unga och invandrare är kraftigt underbevakad hos svenska stormedier, enligt Näringslivets Medieinstitut. Flera tillfällen att ställa ansvariga politiker mot väggen går förlorade.

Sveriges kanske största ekonomiska utmaning är att få unga och invandrare i jobb inte minst eftersom hänger ihop med risker för att grupper hamnar i utanförskap och ökad segregation. Men rapporteringen av denna fråga lyser i sin frånvaro hos stora svenska medier, visar en analys från Näringslivets Medieinstitut.

I analysen undersöktes utvalda program i tre ledande nyhetsmedier rapporterat om arbetslöshet, segregation och utanförskap i juli efter att den nya regeringen Löfven tillträtt. Av de drygt 100 publiceringar som gjorts under dryga tre veckor är arbetslöshetsbevakningen om unga och invandrare väldigt begränsad.

Det största fokuset hamnar på frågor inom bostadsmarknaden, Cementa, börsens utveckling, svenska företag, sparande och den gröna omställningen.

Inte ens i arbetsmarknadsrelaterade publiceringar som innefattar frågor kring detta till ansvariga politiker tar medierna i någon stor utsträckning upp problematiken.

Näringslivets Medieinstitut: Snål rapportering om arbetslöshet bland unga och invandrare